‘Impact technologie kan exponentieel worden vergroot’
Het onderzoek laat zien dat de impact van technologie op het organisatiesucces aanzienlijk toeneemt als er tevens geïnvesteerd wordt in een reeks kritische succesfactoren. Zonder deze investering levert technologie slechts een fractie op van de potentiële impact op de bedrijfsefficiëntie.
Lagere kosten
Technologie geldt als een bepalende factor voor organisatiesucces op de langere termijn. Nieuwe tools stellen medewerkers in staat sneller te werken en taken beter uit te voeren, vaak tegen lagere kosten dan voorheen. Maar technologie alleen is niet voldoende om deze voordelen te benutten. Dit vraagt ook om technologische volwassenheid van organisaties en hun medewerkers.
Om de relatie tussen technologische volwassenheid en de prestaties van de organisatie in kaart te brengen voerde Oracle in samenwerking met de Duitse WHU Otto Beisheim School of Management wereldwijd onderzoek uit. Hiervoor werden ruim 850 HR-directeuren en 5600 werknemers wereldwijd ondervraagd over een breed aantal thema’s rondom bedrijfsefficiëntie (zie kader).
Voordelen van technologie
Op basis van de onderzoeksresultaten konden de onderzoekers de relatie tussen technologie en bedrijfsefficiëntie en de impact daarvan op de organisatieprestaties kwantificeren. Verder tonen de onderzoeksresultaten aan hoe de voordelen van technologie worden versterkt door een combinatie van specifieke attitudes, vaardigheden en acties en in welke mate.
Deze zijn uiteindelijk mede bepalend voor de productiviteit. En de productiviteit is een voorspellende factor voor het uiteindelijke succes van organisaties. Deze streven voortdurend naar concurrentievoordeel door productiever te worden. Toch groeide ondanks de voortdurende technologische vooruitgang van de afgelopen decennia, de productiviteit niet in dezelfde mate mee.
Gehalveerd
Vanaf de jaren negentig bleef de productiviteit ongeveer gelijk of daalde zelfs, aldus een rapport van Deloitte uit 2017. De wereldwijde productiviteitsgroei is tussen 2006 en 2016 meer dan gehalveerd, van 3,9 naar 1,8 procent [2] – en dit ondanks de aanzienlijke technologische verbeteringen in deze periode.
Uit het onderzoek blijkt dat veel organisaties wel over bepaalde technologieën beschikken, maar niet altijd beschikken over de cultuur, de vaardigheden of het gedrag om er volledig van te profiteren. Vaak zijn de gebruikte technologieën niet geoptimaliseerd of betreft het verouderde systemen die niet zijn geïntegreerd of met elkaar samenwerken.
Ook ontbreekt vaak het vermogen om gegevens te analyseren en om te zetten in bruikbare inzichten. Zo hebben managers en werknemers slechts beperkt inzicht, en zijn workflows op gebieden als leren en presteren gefragmenteerd.
• Minder dan de helft van de HR-directeuren (44%) geeft aan dat hun gegevens geïntegreerd zijn, zodat realtime rapportages en analyses mogelijk zijn.
• Slechts 10% is van mening dat er sprake is van volledige integratie van gegevens
• 44% heeft sterk het gevoel dat er helemaal geen integratie van gegevens is.
• 45% is van mening dat de data in hun systemen met elkaar in strijd zijn.
• Slechts een derde van de HR-directeuren (35%) heeft er überhaupt vertrouwen in dat hun
medewerkers basiskennis hebben van data-analysemethoden
Bron: onderzoeksrapport 'The adaptable business. Future skills and cultural forces'
7 sleutelfactoren bepalen succes technologie
De studie laat zien dat de impact van technologie op organisaties aanzienlijk toeneemt als er tevens een reeks kritische factoren aanwezig is. Deze zeven sleutelfactoren scheppen volgens de onderzoekers de ideale omstandigheden om investeringen in technologie in concreet rendement om te zetten. Deze sleutelfactoren zijn:
- Flexibiliteit en het omarmen van verandering
- Een lerende cultuur
- Datagestuurde besluitvorming
- Open communicatie en samenwerking
- Een gedeelde digitale visie en participerend leiderschap
- Ondernemerscultuur
- Het vermogen tot kritisch denken en open vragen te stellen
Elk van deze factoren heeft een meetbaar effect op de effectiviteit van technologie. De grootste impact wordt bereikt als zij in combinatie aanwezig zijn. Het onderzoek suggereert zelfs dat ‘menselijke investeringen’ (d.w.z. werken aan bijvoorbeeld gedrag, benaderingen, attitudes, cultuur) tot een verhoging van het rendement leidt die groter is dan die van de technologische investering alléén.
Klik hier om het complete whitepaper met de onderzoeksresultaten te downloaden
Zie ook het gerelateerde artikel: Menselijke en financiële prestaties kunnen gelijk opgaan