ING snijdt hard in personeelsbestand
In Nederland vervallen 2300 voltijdsbanen, in België 3500 banen. De ingreep moet een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro opleveren in 2021. Daarnaast investeert de bank tot 2021 zo'n 800 miljoen euro in een verdere overgang naar onlinebankieren. Dat is bijvoorbeeld nodig omdat steeds meer klanten bankieren bij ING via mobiele apparaten.
Digitale transformatie kost helaas banen, stelt het financiële concern. Bij ING werken meer dan 52.000 mensen, van wie ruim 14.800 in Nederland en meer dan 8100 in België. In België worden de filialen van ING en Record Bank samengevoegd. Nederland en België gaan verder gebruikmaken van een digitaal platform voor alle gecombineerde activiteiten.
De stappen zijn volgens topman Ralph Hamers nodig om, bij ultra-lage rentestanden, strenge kapitaaleisen en aanhoudende onzekerheid over regelgeving, blijvend te kunnen investeren in digitalisering. Hij merkte daarbij op dat ,,het dak moet worden gerepareerd als de zon schijnt''. Hamers benadrukte dat bij de reorganisatie sprake is van een ,,bruto-aantal''. ,,We nemen ook mensen aan wanneer en waar dat nodig is'', zo zei hij.
‘Anorexia nervosa heeft toegeslagen’
In een eerste reactie zei Gerard van Hees, bestuurder FNV Finance, vrijdag op basis van een artikel in het FD dat de reorganisatie al aankondigde: ‘De banken lopen achter elkaar aan met bezuinigingen. Het lijkt wel of in de financiële industrie de anorexia nervosa heeft toegeslagen.’
Volgens de FNV draait alles alleen nog om kostenbesparing voor een hogere winst, ten koste van de mensen. ‘We zien het ondernemerschap uit de banken verdwijnen en de boekhoudersmentaliteit toenemen.’