Ingrid Thijssen: ‘Economie pas in 2024 weer op oude niveau’
De VNO-NCW-voorzitter zei dit pas in een interview bij BNR over de crisis en wat nodig is om daarvan te herstellen. “We moeten ons realiseren dat de economische crisis niet over is wanneer we gevaccineerd zijn en de horeca zijn deuren weer mag openen. We moeten er serieus rekening mee houden dat we pas in 2024 weer op het niveau van vóór corona zijn.
“Dus er is een heel goed herstelplan nodig voor onze economie, wat niet alleen maar gaat over de noodsteun nog een half jaartje doortrekken’, aldus Thijssen. Volgens haar zijn er twee problemen die het economisch herstel kunnen vertragen. De uiterst onzekere situatie in de wereldeconomie én de ‘verborgen’ financiële problematiek in het bedrijfsleven.
Onzekere wereldeconomie
Zo is meer dan 30% van onze economie afhankelijk van internationaal zakendoen en is het momenteel zeer onzeker wanneer corona in de hele wereld ‘onder de duim’ is. Wanneer is de wereldbevolking gevaccineerd? Welke mutaties komen er? Daarnaast is de vraag hoe zwaar veel landen werkelijk getroffen zijn. Volgens de VNO-NCW-voorzitter hebben we het afgelopen jaar gezien dat we bij corona keer op keer achter de feiten aanlopen.
‘Alles duurt langer dan gedacht. Elke keer doemen nieuwe beren op de weg op. Van vaccintekorten tot nieuwe en misschien zelfs resistente corona-varianten. De wereldwijde economische situatie, en daarmee die van Nederland, is daardoor veel onzekerder dan we vaak denken.’
Verborgen problemen in bedrijfsleven
Als het gaat om economisch herstel, dan is het terug op de been brengen van bedrijven in gesloten sectoren ongelofelijk belangrijk. Maar er zijn heel veel meer bedrijven die een zeer serieuze financiële veer hebben gelaten volgens Thijssen. Die hebben geen noodsteun aangevraagd, maar wel stevige omzetverliezen geleden. Of ze verwachten die nog.
“De verwachting is nu dat we in 2021 44 procent meer faillissementen in Nederland gaan zien’, aldus Thijssen die in het interview verder wijst op de vele andere problemen onder de motorkap van de economie, zoals de schuldenberg van tientallen miljarden, de uitgeputte vermogens en achterblijvende investeringen.
Herstelplan topprioriteit maken
Thijssen pleit voor een groot herstelplan voor de komende jaren met onder meer hulp voor ondernemers bij het afbouwen van schulden en opbouwen van eigen vermogen, het aanjagen van nieuwe investeringen, het in de ijskast zetten van de lastenverzwaringen uit de verkiezingsprogramma’s en het doortrekken van de steunpakketten tot eind van dit jaar.
“In de nieuwe Ondernemersagenda van VNO-NCW en MKB-Nederland hebben we uitgebreid uitgewerkt hoe zo’n herstelplan er uit kan zien en we Nederland weer op een structureel hoger groeipad krijgen. Ik denk dat het kan, maar dit vraagt doortastend optreden van zowel het oude als het nieuwe kabinet.”