Hoe gaat Intel’s Barbara Whye techreus Apple helpen in de jacht op toptalent?

Apple’s nieuwe vice-president voor inclusiviteit en diversiteit wordt Barbara Whye, nu nog Intel's hoofd D&I. Whye start begin 2021 bij de iPhone-maker. 

Bij Apple zal Barbara Whye haar brede ervaring gaan inzetten ter versterking van Apple's inspanningen om op alle niveaus wereldwijd toptalent aan te trekken, te ontwikkelen en te behouden. Het Apple-personeel (in 2020 wereldwijd 147.000 fte) moet ‘een afspiegeling zijn van de gemeenschappen die we bedienen’, aldus het technologiebedrijf in een verklaring. 

Het tech-bedrijf – omzet 2019: 214 miljard euro – presenteert de als ingenieur opgeleide Whye als ‘wereldwijd erkend leider op het gebied van gelijke kansen in de technologie-industrie’. Zij werkte 25 jaar bij Intel om het bedrijf te helpen een positieve duurzame ontwikkeling door te maken, aldus de verklaring. 

Misselijkmakende VR-bril 

Het is geen geheim dat de technologiesector er al langer niet in slaagt het personeelsbestand van hoog tot laag voldoende divers en inclusief te maken. De homogene samenstelling van de branche geldt als een van de oorzaken van een aantal grotere problemen waarmee de sector de afgelopen jaren te kampen had. 

Zo zaten er fundamentele gebreken aan bepaalde producten en diensten zoals discriminerende en haperende software voor gezichtsherkenning, VR-brillen die voornamelijk ontworpen zijn door en voor mannen, waardoor vrouwelijke gebruikers er misselijk door kunnen worden. 

Hardnekkig probleem

Dat teams die AI-software bouwen nogal eens de gewenste diversiteit missen, is zeker bij de grote techbedrijven een hardnekkig probleem. Zo meldde Google dat in 2019 slechts 5,5 procent van de nieuwe medewerkers zwart was, vergeleken met 4,8 procent het jaar ervoor. Facebook heeft het aantal zwarte medewerkers sinds 2014 weliswaar bijna verdubbeld, maar zij maken nog altijd niet meer dan 3,8 procent van het totale personeelsbestand uit.

Nu de sociale druk toeneemt, belooft de industrie nieuwe stappen te ondernemen om de aanhoudende diversiteitskloof te verkleinen. Inmiddels heeft Google sinds 2016 drie chief diversity officers versleten, schrijft Bhaskar Chakravorti in Harvard Business Review. 

Detailhandel en magazijnen 

Het jaarlijkse diversiteitsrapport van Google voor 2020 laat enige verbetering zien, maar nog lang geen evenwicht: 5,5% van de werknemers identificeert zich als ‘black’ of ‘black en een ander ras’, 6,6% identificeert zich als ‘latinx’ of ‘latinx en een ander ras’, 32,5% van de werknemers identificeert als vrouw. Amazon en Apple laten een relatief hoger percentage zwarte en Latinx-werknemers zien vanwege het grotere aandeel van dergelijke gemeenschappen in de detailhandel en magazijnen van deze bedrijven.

Chakravorti betoogt dat de pandemie en de veranderingen in de manier waarop we werken een kans biedt op een keerpunt. Een drempel voor het dichten van de diversiteitskloof is de extreme geografische concentratie van Amerikaanse technologiebedrijven. Dat beperkt de mogelijkheden om talent aan te trekken uit een wijdverspreide talentpool. 

Driekwart van het venture kapitaal in de VS is geconcentreerd in slechts drie staten – New York, Californië en Massachusetts – en meer dan 90% van de technologie-intensieve groei van de innovatieve sector tussen 2005 en 2017 vond plaats in slechts vijf grootstedelijke gebieden. Vier daarvan – New York, Boston, San Francisco en San Jose – bevinden zich in die drie staten.

Verhuizen naar de Bay Area 

Maar zelfs als de technologiebedrijven buiten deze regio’s gaan kijken om talent aan te trekken, zal het een uitdaging zijn kandidaten uit ondervertegenwoordigde gemeenschappen tot verhuizen te bewegen. Tech-bedrijven hebben bijvoorbeeld veel moeite doen om kandidaten naar de Bay Area (het gebied rondom de Baai van San Francisco) te laten verhuizen. Volgens een recent onderzoek zegt tweederde van de huidige tech-medewerkers dat ze de Bay Area zouden verlaten als ze konden.

Mogelijk weet Whye – dit jaar voor het eerst op de lijst van Fortune Most Powerful Women – met haar ruime ervaring de trend bij Apple te keren. Bij Intel, waar ze startte in 1995, legde zij de lat hoog voor de diversiteitsmanagers. In tegenstelling tot de meeste andere technologiebedrijven, stelde de chipmaker wel een concrete norm voor de samenstelling van het personeelsbestand. Nu weerspiegelt de verdeling van ras en geslacht van het bijna 111.000 fte grote personeelsbestand de veranderingen op de geschoolde arbeidsmarkt in de VS. Onder de leiding van Whye bereikte het bedrijf dit doel twee jaar eerder dan gepland.

Apple-CEO Tim Cook

Dat Apple bij Whye aanklopte was geen onlogische stap. In juni, na de moord op George Floyd door een politieagent, lanceerde Apple-CEO Tim Cook een initiatief tegen racisme met een budget van 100 miljoen dollar. Ook andere tech-bazen spraken zich uit tegen racistisch geweld en voor het verbeteren van de afspiegeling van de samenleving binnen het personeelsbestand. Toch groeit de bezorgdheid dat het verbeteren van de raciale verhoudingen die in de Verenigde Staten en de rest van de wereld aandacht kreeg, geen duurzame beweging zal zijn.

Los daarvan is Apple er in geslaagd stap voor stap vooruitgang te boeken bij het diversifiëren van zijn personeelsbestand. Apple claimt dat 24% van het Amerikaanse personeelsbestand van het bedrijf in 2018  bestond uit ‘ondervertegenwoordigde minderheden’. In datzelfde jaar was 53% van de nieuwe medewerkers in de VS afkomstig van ondervertegenwoordigde groepen. 

Whye zal rapporteren aan Deirdre O'Brien, Apple's SVP voor Retail & People, en in het nieuwe jaar bij het bedrijf beginnen.