Kennismigranten van buiten de EU bieden perspectief voor de arbeidsmarkt

Kennismigranten van buiten de EU bieden perspectief voor de arbeidsmarkt
Organisaties die op zoek zijn naar hoogwaardige kennis, doen er vanuit een arbeidsmarktperspectief goed aan om te werven buiten de EU. De kans dat zij daarmee talent langdurig aan zich binden, is veel groter dan wanneer ze talent van dichtbij in huis halen.

Kennismigranten van buiten de EU willen langer of zelfs permanent in Nederland blijven, zo ontdekten de onderzoekers. Zij zijn bereid om de taal te leren en zelfs de Nederlandse nationaliteit aan te vragen. Kennismigranten die uit EU-landen komen hebben deze behoefte minder vaak.

Vergelijking tussen kennismigranten uit en buiten de EU

Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group en Ravecruitment naar de drijfveren, ervaringen en het toekomstperspectief van kennismigranten in Nederland. De onderzoekers maakten een vergelijking tussen kennismigranten die uit de EU komen met kennismigranten die van buiten de EU komen.

Dat kan perspectief bieden voor de arbeidsmarkt, want het aantal immigranten neemt toe, volgens cijfers van het CBS. Dat telde vorig jaar 208.000 nieuwkomers, 37.000 meer dan in 2020. De meeste migranten kwamen van buiten de EU en de EFTA-landen (Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland). Asielzoekers en kennismigranten vormen de overgrote meerderheid.

Slagvaardige werkgevers hebben het buitenlands talent voor het oppikken

Dat kennismigranten blijvertjes willen zijn heeft volgens het onderzoek van Intelligence Group en Ravecruitment te maken met familie, politiek en economie. Werkgevers die op zoek zijn naar kenniswerkers kunnen hun slag slaan als ze de buitenlandse talenten helpen met juridisch papierwerk en coaching om hun weg in en om de organisatie te vinden. Vooral op zaken als huisvesting en gezondheidszorg is de nodige hulp handig. Hoe flexibeler de werkgever – bijvoorbeeld met vrije dagen voor familie-evenementen in het land van herkomst – hoe beter de binding met de buitenlandse kenniswerker.

Nettosalaris in Nederland minder concurrerend geworden

Het is nog afwachten in hoeverre het afschaffen van de zogenaamde dertig procent regeling doorwerkt in de bereidheid van kennismigranten om te kiezen voor werkgevers in Nederland. Deze regeling behelst dat kennismigranten over dertig procent van hun loon geen belasting betalen. De verwachting is dat het nettosalaris in Nederland hierdoor minder concurrerend is geworden voor kennismigranten. Maar wellicht kan het vooruitzicht van nationalisatie in Nederland hier een mouw aan passen.

Kennismigranten halen hun informatie in het migratieproces met name van websites die te maken hebben met werk, huizen, en sociale contacten, zoals LinkedIn, Funda en Facebook. Daarnaast maken ze ook gebruik van specifiekere websites gericht op expats, bijvoorbeeld: Iamexpat, Dutchnews en Expatica.nl.