‘Krappe arbeidsmarkt ICT’ers bedreigt economische groei’
Het is verontrustend dat het aanbod van ICT'ers de verwachte groei van de sector niet bijhoudt, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.
De ICT-sector wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. In 2014 groeide de sector vele malen harder dan de economie als geheel. Maar ICT heeft een nog groter groeipotentie. Dat de arbeidsmarkt voor ICT’ers daar niet in kan voorzien, baart MKB-Nederland en VNO-NCW zorgen. Dat zeggen zij in een reactie op de CBS-publicatie ‘ICT, kennis en economie’.
ICT-sector technologisch innovatief
Het CBS laat zien, dat Nederland beschikt over een goede ICT-sector. Zo waren 4,6% van de Nederlandse bedrijven eind 2015 actief in de ICT-sector. De bruto toegevoegde waarde van ICT-bedrijven groeide in 2014 met 4,2% (de gehele economie slechts 1,5%). Verder was tussen 2012-2014 maar liefst 67% van de ICT-bedrijven technologisch innovatief. Dat is veel meer dan bedrijven in andere sectoren.
En in 2015 waren 356.000 ICT’ers (20.000 meer dan het jaar ervoor) werkzaam in diverse bedrijfstakken van de Nederlandse economie. Het CBS laat echter ook zien dat het aanbod van ICT’ers de verwachte groei niet bijhoudt. MKB-Nederland en VNO-NCW stellen dat 8% van de bedrijven openstaande ICT-vacatures heeft, waarvan de helft moeite heeft om deze in te vullen.
Digitalisering verdient meer aandacht
De ondernemersorganisaties zien in ICT en digitalisering belangrijke groeimogelijkheden voor de Nederlandse economie, werkgelegenheid en maatschappelijke toepassingen. Zij noemen onder meer big data, internet of things, 3D-printing en robotisering.
‘Het belang van digitalisering van processen en diensten in alle sectoren verdient meer aandacht. Net als het opleiden van voldoende professionals die ondernemingen kunnen helpen om de stap naar digitalisering te maken.’ Deze uitdagingen en kansen van ICT presenteren MKB-Nederland en VNO-NCW na de zomer in het NL Next Level actieplan ‘Investeren in een Digitale Kwantumsprong’.
Indicatoren CBS “soms oubollig”
Ook roepen ondernemersorganisaties CBS op om de indicatoren die de digitale economie meten onder de loep te nemen. In een persbericht stellen de zij: ‘Deze zijn soms oubollig en gaan niet diep genoeg. Zo is het aantal tablets in huis of op het werk geen goede meetlat voor digitale innovatie.’
En uit de CBS-categorie ‘investeringen in software en databases’ (circa 15 miljard per jaar) zou niet duidelijk worden of dit vooral besteed wordt aan bijvoorbeeld licenties van ‘conventionele software’, onderhoud van legacy-systemen of dat dit wordt gebruikt voor innovatieve bigdata-toepassingen.