Econoom en oud-hoogleraar Kleinknecht: “Krappe arbeidsmarkt is historische kans voor Nederland”

De overheid moet vooral niet ingrijpen om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen. Dat zegt Alfred Kleinknecht, oud-hoogleraar economie (VU en TU Delft). "Het is nu zaak dat de markt haar werk kan doen en dat de krapte zich in voelbare loonsverhogingen vertaalt. Dan kan de productiviteit weer stijgen en komt er weer wat ruimte bij de inkomensverdeling"

Kleinknecht schrijft dit in een pas verschenen artikel in Socialisme en Democratie van de Wiardi Beckmanstichting, de denktank van de PvdA.

Kleinknecht wijst erop dat Nederland binnen de EU-15 in de afgelopen veertig jaar het land is met gemiddeld de laagste loongroei, de laagste groei van de arbeidsproductiviteit, maar ook het land met de hoogste werkgelegenheidsgroei. “Geen wonder dat de arbeidsreserves zo langzaamaan op zijn.”

Kans voor investeringen in moderne procestechnologie

Hij pleit ervoor om te schakelen naar een meer door productiviteit gedreven groei. “Daarvoor biedt de huidige krappe arbeidsmarkt een excellente kans”, schrijft hij.

“Mocht de krapte tot hogere lonen leiden, dan versterkt dit de prikkel om meer te investeren in moderne procestechnologie. Dit vermindert de krapte op de arbeidsmarkt, maar biedt vooral ook de kans om via een hogere productiviteitsgroei meer ruimte voor de inkomensverdeling te scheppen. Meer ruimte bij de inkomensverdeling reduceert de scherpte van verdelingsconflicten en daarmee de inflatiedruk. Het vermindert ook de bezuinigingsdruk bij de overheid en schept meer begrotingsruimte.”

Bron: Socialisme en Democratie