Krapte zit tussen de oren

Moeten HR-directeuren zich opmaken voor een nieuwe krapte op de arbeidsmarkt? Welnee, krapte zit tussen de oren.

Een schitterende arbeidsmarkt laat president Barack Obama achter. Met een verwachte werkloosheid in de VS van 4,5 procent dit jaar. Moeten Amerikaanse werkgevers dus vrezen voor meer krapte? Welnee, zegt recruitmentexpert Kevin Wheeler: Die krapte creëren ze zelf en zit ‘tussen de oren’. Voor Nederlandse werkgevers is dat niet zo veel anders…

Het aantal vacatures voor HR-managers zal dit jaar in de staat Californië stijgen met 1100, het hoogste aantal van alle staten. En in de staat Nevada is die stijging met 8,6 procent in procenten het grootst. Dit blijkt uit cijfers van Projections Central, een website met werkgelegenheidscijfers samengesteld door Amerikaanse overheidsinstellingen.

In 2016 kwamen er in de VS per maand 180.000 banen bij.

De arbeidsmarkt in de VS is nog altijd gezond te noemen nadat deze in november voor de 74ste maand op rij groeide. Al steeg het aantal banen in 2016 – met 180.000 per maand – minder hard dan in 2015 – met gemiddeld 229.000 per maand. Toch is dat nog steeds ruim voldoende om de werkloosheid laag te houden. Dat schrijft Joseph Coombs, arbeidsmarktanalist bij de Society for Human Resource Management (SHRM).

Maar wat 2017 zal brengen is door het onzekere politieke klimaat lastiger te voorspellen dan de afgelopen 6 jaar. Echter als de economische omstandigheden sterk blijven, zal de groei van de werkgelegenheid aanhouden. En de verwachtingen zijn zonder uitzondering gunstig.

Een mooie aftrap van het nieuwe jaar is dat 41 procent van de werkgevers in de maakindustrie en 26 procent van de werkgevers in de dienstensector banen gaan creëren. Dat blijkt uit de eigen statistieken van de SHRM en uit cijfers van de Amerikaanse Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (LINE).

Positieve verwachtingen van de Fed tot en met 2018 
Een reeks prognoses van de Federal Reserve Board en de Federal Reserve Bank in december voorspelden een gemiddeld werkloosheidspercentage van 4,5 procent in 2017. Voor 2018 en 2019 voorziet de Fed eenzelfde gemiddelde.


Uitzendbureau Robert Half International (RHI) voorspelt in de VS een groei van de werkgelegenheid in verschillende sectoren in 2017, met inbegrip van de juridische sector, waar 25 procent van de werkgevers verwacht banen te scheppen in de eerste helft van het jaar. 16 procent van de chief information officers verwacht in het eerste halfjaar technologie-afdelingen te gaan uitbreiden. De grootste vraag zal uitgaan naar werknemers in datamanagement, aldus 44 procent van de respondenten. Managers in de sector reclame en marketing verwachten een uitbreiding van gemiddeld 12 procent van het personeel.

Groot tekort aan gekwalificeerde mensen dagelijks nieuws

Tegelijkertijd denkt in de VS zo ongeveer elk adviesbureau en iedere CEO, personeelsmanager en recruiter dat er een groot tekort aan gekwalificeerde mensen is. Net als in Nederland wordt ook daar in tv-programma's en artikelen frequent geklaagd over een gebrek aan STEM-onderwijs. Dat staat voor science, technology, engineering en mathematics.

Die tekorten zullen de komende tien jaar aanmerkelijk toenemen, voorspelt The Wall Street Journal in “The U.S. Occupations at Greatest Risk of a Labor Shortage”. Volgens een onderzoek onder de top 600 captains of industry in de VS is het tekort aan talent een van de meest dringende problemen.

Toch denkt arbeidsmarktkenner en recruitmentexpert Kevin Wheeler daar heel anders over. In een artikel uit november schrijft hij dat cijfers aantonen dat die tekorten aan talent maar heel betrekkelijk zijn. Werkgevers lijden volgens hem eerder aan een gebrek aan begrip van de echte oorzaken daarvan en onvoldoende bereidheid om anders te denken.

Inspelen op de veranderende wereldeconomie

Zijn these is dat werkgevers zich de laatste jaren hebben willen aanpassen aan een meer complexe en veranderende wereldeconomie. Dat heeft ze er massaal toe aangezet om hogere eisen te stellen aan de vaardigheden en de kwaliteit van medewerkers. Maar er is nauwelijks bewijs dat daarmee ook de productiviteit of de kwaliteit is verbeterd. Het enige meetbare resultaat is volgens Wheeler een “tekort” aan geschikt talent.

Verder dragen allerlei vormen van discriminatie aan de poort (op geslacht, leeftijd, culturele achtergrond, seksuele geaardheid, religie, huidskleur, enzovoort) sterk bij aan dat zogenaamde tekort. In plaats van te zuchten en te jammeren zouden werkgevers er beter aan doen af te stappen van een aantal aannames en op andere manieren te voorzien in hun behoefte aan talent dan ze tot nu toe doen. Wheeler somt de volgende knelpunten op:

De functie-eisenkloof is te groot geworden

Werkgevers hebben de minimum eisen voor steeds meer functies de afgelopen tien jaar verder opgeschroefd. Zij vragen nu bijvoorbeeld een bachelor-diploma voor functies waarvoor de huidige werknemers in die functie lagere diploma’s hebben, blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek door Burning Glass.

Werkgevers hebben onvoldoende geïnvesteerd in trainen en ontwikkelen

Amerikaanse werkgevers zijn de afgelopen drie decennia de helft minder gaan uitgeven aan trainen en opleiden. Daardoor zijn veel bedrijven inmiddels sterk afhankelijk geworden van de arbeidsmarkt voor behoorlijk opgeleid personeel. Ze zouden juist weer meer moeten investeren in het bestaande personeel.

Gebrekkig inzicht in vraag en aanbod op de arbeidsmarkt

Het Bureau of Labor Statistics verwacht dat het totale aantal STEM-vacatures tot 2020 overtroffen wordt met meer dan 1,3 miljoen STEM-afgestudeerden. Een van de problemen is echter dat veel van deze starters een ​andere beroepstak kiezen. Maar ook dat de vraag naar verschillende bèta-beroepen snel verandert, zodat de aansluiting tussen vraag en aanbod verbeterd zou moeten worden.

Werkgevers vissen in een te kleine vijver

Werkgevers zijn bij campusrecruitment te veel gericht op de allerbeste onderwijsinstellingen en vergeten dat de laag daaronder ook een hoogwaardig aanbod van studenten levert. Kleinere bedrijven doen vaak niet eens aan campusrecruitment waardoor zij afhankelijk blijven van de open arbeidsmarkt.

Onvoldoende kennis van de technologische mogelijkheden

Werkgevers moeten meer onderzoek doen naar de mogelijkheden om taken en werkzaamheden te automatiseren en te robotiseren. Dit zal de behoefte aan technisch en STEM-personeel de komende jaren sterk laten dalen.

Vooroordelen en intuïtieve werving- en selectiemethoden

Bij het selecteren van kandidaten laten werkgevers zich nog te veel leiden door vooroordelen. Bijvoorbeeld ten aanzien van de culturele achtergrond van kandidaten, hun opleidingsniveau, het gevolgde onderwijs, persoonlijke kwaliteiten, eerdere werkgevers. Die vooroordelen worden zelden gestaafd met kwantitatieve gegevens, waardoor geschikte kandidaten ten onrechte buiten de boot vallen.


De kwaliteiten van oudere werknemers worden genegeerd 
Werkgevers nemen liefst jonge mensen in dienst. Sommigen hebben daar goede redenen voor, maar in de meeste gevallen gebeurt dit op basis van vooroordelen en misverstanden. Het uitsluiten van oudere werknemers beperkt niet alleen het aanbod van geschikt talent, maar vernietigt ook jarenlange ervaring en kennis.

De boodschap is dat Amerikaanse werkgevers eerlijker zouden moeten kijken naar de manier waarop zij momenteel omgaan met het beschikbare talent, zowel binnen als buiten de organisatie. Die boodschap zouden ook Nederlandse werkgevers zich moeten aantrekken. Want het merendeel van de genoemde knelpunten doet zich ook hier voor. Dan zou de krapte op de arbeidsmarkt nog wel eens enorm kunnen meevallen.