“Laat HR helpen een ‘post-burnoutwereld’ te creëeren”

HR is waarschijnlijk het vakgebied met de meeste impact op het werkgeluk van mensen. En daarmee eigenlijk op het welbevinden van mensen in het algemeen.

Door Huub van Zwieten

Want negen van de tien mensen zijn een minder leuk mens dan ze zouden kunnen zijn, omdat ze het niet naar hun zin hebben in z’n hun werk. Hoe leuk je werk is, beïnvloedt wie je bent als mens, als partner, als vader, moeder, vriend, collega. Als je werk niet leuk is, ben je zelf niet leuk. Gelukkig zijn, terwijl je baalt van je werk, is uitermate lastig. 

Hoe succesvol ben je eigenlijk als bedrijf, als 10% van je medewerkers met een burnout thuis op de bank zit?

Op veel werkplekken zijn medewerkers vervallen in een soort aangeleerde hulpeloosheid met permanente, sluimerende onvrede als gevolg. Werkgevers en leidinggevenden krijgen hun mensen niet in beweging, omdat de bedrijfscultuur mensen in een kramp houdt. Het lijkt zichzelf in stand te houden, als een slecht huwelijk, waar de partners gedwee in blijven, maar ongelukkig zijn. Werk wordt een noodzakelijk kwaad, een moetje in de meeste levens.

Als HR-professionals kunnen we helpen dit te doorbreken. Want laten we eerlijk zijn, dat moet toch veel beter kunnen?

Natuurlijk zijn de leiders in de organisatie hierbij cruciaal. Moeten managers die klagen dat ze hun mensen niet ‘aan’ krijgen, zichzelf misschien eens wat vaker ‘uit’ zetten en de ander gewoon de ruimte geven? Hen serieus, eerlijk en gelijkwaardig behandelen. Want ook al verdien je als leider 100 keer zoveel als je collega, dat maakt je als mens niet ineens meer waard dan een ander! 

Love time employment

Dus laten we stoppen met termen als FTE, headcount, staff of poppetjes en behandel de ander zoals je zelf behandeld zou willen worden: safe, seen and supported. Lifetime-employment is nog maar zelden de norm, maar een gezonde werkrelatie kan jaren duren. Oftewel geen life time employment maar love time employment, soms decennialang, zolang de liefde duurt en werkgever en werknemer elkaar beter maken.

Dat moet dan wel van twee kanten komen met een hoofdrol voor de manager. Maar van de managers wil 40% volgens Gallup helemaal geen manager zijn, dus daar begint het al mee. 53% van de managers is niet bevlogen. Probeer dan maar eens een bevlogen team te bouwen.

Belangrijke oorzaak: te vaak promoveren we een goede specialist tot een matige manager, omdat up the only way is. Laten we bijdragen aan een betere werkplek door alleen geschikte mensen manager te maken. Want managen is net zo goed een ambacht en een vak als vele andere, maar een vak dat niet iedereen past.

Ronkende winsten

Laat HR helpen een ‘post-burnoutwereld’ te creëeren. Want hoe succesvol ben je eigenlijk als bedrijf, als je ronkende winsten, tevreden klanten en prachtige rendementen hebt, maar tegelijkertijd 10% van je medewerkers met een burnout thuis op de bank zit, wat het landelijk gemiddelde is?

Laten we de mooie taak van HR serieus nemen en de werkvloer een gezonde plek te maken, waar mensen met elkaar in synergie bijzondere dingen realiseren, die ze alleen niet zouden kunnen. Want werk is te belangrijk om lichtzinnig over te denken.

Huub van Zwieten is directeur van Talentenbureau TalentFirst. Hij verspreidt ‘de Kunst van het Werken’, met zijn bedrijf TalentFirst, seminars, mediaoptredens en zijn boeken. Zijn meest recente boek is: ‘Lekker, werken! en wordt u op aanvraag gratis toegestuurd. Klik hiervoor op onderstaande link. 
Ja, ik ontvang graag een exemplaar van ‘Lekker werken!’.