Wat kunnen we leren van The Great Resignation in de VS?

Wat kunnen we leren van The Great Resignation in de VS?
Amerikaanse werknemers zeggen massaal hun baan op. Kunnen we dat in Nederland ook verwachten?

Hoewel die niet direct vergelijkbaar is met die in Europa en Nederland in het bijzonder, valt er wel iets te leren van de ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Met als belangrijke vraag of de trend incidenteel of structureel is en in hoeverre het verschijnsel zich ook kan voordoen in Europa.

Het Vlaamse zakenplatform Business AM maakte een verkenning van de merkwaardige omslag op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Opvallend is dat maandelijks 4 miljoen Amerikaanse werknemers zelf ontslag nemen, een ingrijpende exodus op de plaatselijke arbeidsmarkt. In november was er een record van 4,5 miljoen die opstapten, aldus Amerikaanse overheidsstatistieken.

Volgens Business AM gaat het om ruim 3 procent van de beroepsbevolking die opstapt, met uitschieters in sectoren als de horeca, waar het verloop soms 6 procent bedraagt.

In de VS wordt deze leegloop getypeerd als The Great Resignation. De schade is groot, want er zijn miljoenen vacatures die niet ingevuld raken. Business AM somt een aantal mogelijke oorzaken op.

Op zoek naar beter werk

Sommige economen denken dat afgehaakte werknemers elders weer zullen opduiken in het arbeidsproces. Met name werknemers in de horeca zouden op zoek zijn naar beter betaalde banen, wat een verklaring zou zijn voor het grote aantal vertrekkers uit deze sector. Ook de techsector en andere goed betalende sectoren worden gekenmerkt door veel jobhoppers. Economen zien dit als een teken van een vitale arbeidsmarkt.

De worklife balance

Het is volgens deskundigen ook mogelijk dat sommige Amerikanen de arbeidsmarkt wel definitief of voor langere tijd verlaten. Wellicht daartoe aangezet door een andere kijk op de balans tussen werk en privé die is aangezwengeld door de pandemie. Met name bij oudere werknemers die het zich financieel kunnen veroorloven om zich terug te trekken. Jongere werknemers kiezen wellicht vaker voor een sabbatperiode.

Zorgtaken

Een derde mogelijke verklaring is vrijwillig ontslag vanwege zorgtaken. Ook in ons land is dat een issue op de werkvloer en staan mantelzorgers onder druk. In Amerika zijn er speculaties dat het vrijwillig ontslag een gevolg is van de coronaregels, waarbij werknemers hun baan verruilen voor zorg voor gezins- of familieleden.

Coronasteun

Sommige economen leggen een verband tussen de uitstroom en de steunmaatregelen van de regering-Biden. Mogelijk is voor sommigen de steun dermate hoog dat werken minder nodig is.

Voor zichzelf beginnen

Het aantal zelfstandigen in de VS zit weer in de lift zit nadat het sterk afnam in het begin van de coronacrisis. Mocht dat zo zijn, dan is het zelfstandig ondernemerschap concurrerender dan het werken in loondienst in Amerika.

Angst voor besmetting

Tot slot denken experts dat vrijwillig ontslag ook te maken kan hebben met angst om het coronavirus op te lopen op de werkvloer.