Maarten Lens-FitzGerald wil met Teamily de TomTom van organisatieverandering zijn

In de steeds flexibeler arbeidsmarkt worden vaker tijdelijke teams van freelancers rondom een project gevormd. Maarten Lens-FitzGerald zag dat deze ‘zwermmanier’ van werken binnen deze teams regelmatig tot verwarring leidt over de rolverdeling, de visie en de status van het project. “Er is een hoop project waste”, zegt Lens-FitzGerald. Daarom richtte hij met enkele zakenpartners Teamily op. Het bedrijf ontwikkelt software om teams beter te laten samenwerken.

De applicatie van Teamily hakt projecten in zestien stappen, die weer onderverdeeld zijn in 4 kwadranten. Connect, create, conquer en continue. Voor ieder van de zestien ‘challenges’, zoals de projectgedeelten in Teamily worden genoemd, kan een driver worden aangewezen. Deze driver is verantwoordelijk voor het goed afronden van het projectonderdeel.

Persoonlijkheidstypes
De zestien fases zijn ook aan persoonlijkheidstypes gekoppeld. Zo is een persoonlijkheidstype voor de Visiefase anders dan het persoonlijkheidstype voor de Organisatiefase. Dit is de oorsprong van het veranderen van de driver per fase. “Zo helpen we bedrijven het maximale uit teams te halen”, claimt Lens-FitzGerald. De theorie achter de software vindt zijn oorsprong in velerlei bronnen. In de eerste plaats putten de ondernemers uit hun eigen ervaringen. Twee van de vier oprichters van Teamily waren aandeelhouder bij augmented reality-bedrijf Layar. Het bedrijf maakte na de oprichting in 2009 een snelle groei en diverse investeringsrondes door alvorens het in 2014 aan Blippar werd verkocht. “Naast deze ervaring hebben we met veel mensen gesproken. Van een historisch bioloog tot innovatiedeskundig Yuri van Geest, als ook andere prominenten op het gebied van organisatie- en innovatietheorie. De zestien persoonlijkheidstypes zijn gebaseerd op de Jungiaanse psychologie en de Myers-Briggs-rollen”, zegt Lens-FitzGerald. “We hebben die zestien typen niet verzonnen, het is er gewoon”
Teamily kan volgens de medeoprichter gebruikt worden voor de meest uiteenlopende taken. “Van het opstellen van een visie tot het bouwen en uitrollen van een app”, zegt Lens-FitzGerald. Dit betekent niet dat elk project per se door zestien fases heen moet. “Onze software moet je niet zien als wet, maar als leidraad. Een TomTom vertelt ook niet de hele tijd waar je rijdt, maar komt alleen in actie bij afslagen. Wij willen een TomTom voor organisatiesturing zijn. In huidige projectmanagementsoftware ontbreekt het aan een TomTom die zegt “en nu naar links””.

Operating system in netwerkorganisatie
Inmiddels mag het jonge bedrijf onder meer Berenschot, Google en ABN AMRO tot zijn klantenkring rekenen. “Vooral middelgrote bedrijven die wendbaarder willen worden vinden ons interessant. Vaak weten ze niet hoe ze met de ‘zwermmanier’ van werken moeten omgaan. Nu is bij dergelijke organisaties vaak één iemand verantwoordelijk voor een heel proces, maar zo iemand is niet bekend met elke stap in het proces. Door dit op te knippen en iemand anders driver te maken van bepaalde onderdelen is het afronden van een proces of project gemakkelijker”, aldus FitzGerald. Is het werken in netwerken, zwermen of zelfsturende teams geen tijdelijke hype? De mede-oprichter van Teamily denkt van niet. “Het bedrijfssysteem dat we nu hanteren is 200 jaar oud en voldoet niet meer. Hiërarchie kan de snelle ontwikkelingen en grote variëteit aan marketingkanalen niet bijhouden. Hoe organisaties er in de toekomst precies uitzien weet ik niet. We zitten in een fase van ondertussenheid.” In de optiek van Lens-FitzGerald zijn alle grote bedrijven dan ook zoekende. “ING is alles aan het omzetten naar agile, zij zijn ver. Maar meer bedrijven hebben door dat innovatie belangrijk is. Om met nieuwe ontwikkelingen om te kunnen gaan zullen grote bedrijven stevig gaan inzetten op een grote flexibele schil. Wij kunnen in deze ontwikkelingen fungeren als operating system”

Lens-FitzGerald verwacht dat de rol van HR-tech in toekomstige organisaties sowieso groter zal worden. “Bestaande systemen worden beter geautomatiseerd. Denk bijvoorbeeld aan het kantinemodel voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Bedrijven kunnen zich beperken het verbeteren van interfaces, maar HR ook strategisch volledig herinrichten”, zegt de ondernemer. De toekomst van HR en HR-tech noemt hij ongewis. Mede daarom is Lens-FitzGerald een van de initiatiefnemers van de HR Tech Meetup. Tijdens deze bijeenkomsten worden in een community van HR-startups en HR-professionals van (grote) organisaties de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van HR-tech verkend. “Een van de trends die ik zie is dat recruitmentprocessen worden verbeterd door de inzet van technologie. Het wordt makkelijker en betaalbaarder om snel vacatures uit te zetten en door cv-databases te gaan.”
De toekomst van Teamily is voor Lens-FitzGerald helder. Hij wil in de flexibiliserende arbeidsmarkt “een soort Marktplaats” worden. “We willen mensen en taken koppelen. Zowel binnen, buiten als tussen bedrijven.” Het team van zeven man huist momenteel in de hippe Amsterdamse co-creatietoren B.Amsterdam. Binnenkort zal het bedrijf verhuizen naar B.2, het nieuwe gebouw van B.Amsterdam, waar diverse HR-techbedrijven onder een dak zullen zitten. Van daaruit moet verder gewerkt worden aan de grote droom van Lens-FitzGerald. “Over 10 jaar hoop ik met Teamily 1 procent van de wereldbevolking te hebben aangeraakt.”