CHRO APG: ‘Angst wegnemen, verbondenheid behouden’
“So far, so good”, zegt HR Directeur Marloes Sengers van APG. De financieel dienstverlener beheert voor 533 miljard euro pensioenvermogen voor pensioenfondsen als ABP, SPW en bpfBouw. APG verzorgt het pensioen voor één op de vijf gezinnen in Nederland; maandelijks betaalt APG de pensioenen van zo'n 1 miljoen mensen uit.
“We hebben in verband met de coronacrisis een survey onder onze medewerkers uitgezet”, aldus Sengers. “De betrokkenheid is groot, zo bleek uit de respons die we gisteren met het personeel hebben gedeeld. Het ziekteverzuim is, de afgelopen weken, stabiel. Vorig jaar om deze tijd was het verzuim een stuk hoger.
Focus op gezond thuis werken
“Een heel mooie prestatie. Afgelopen jaar hebben we als APG veel actie ondernomen om mensen te laten werken aan hun gezondheid, fysiek, maar zeker ook mentaal. Nu leggen we dus de focus op gezond thuis werken.”
We hebben geregeld dat mensen hun kantoorstoelen mee naar huis konden nemen
Met bijvoorbeeld fysiotherapie op afstand, coaching, bedrijfsmaatschappelijk werkers, webinars, mindfulness. En praktische interventies.
“We hebben georganiseerd dat mensen hun kantoorstoelen mee naar huis konden nemen. En zorgen dat collega’s onderling de vinger aan de pols houden. ‘Hij is net gescheiden, en woont nu alleen. Letten jullie op hem?’ ‘Mijn man heeft koorts, wat te doen?’ ‘Mijn collega hoest, maar ik durf niets te zeggen…’
Praten over dilemma’s
“Bij ons offensief van vorig jaar om het ziekteverzuim omlaag te krijgen, hebben we verzuimcoaches aangesteld. Die waren tot deze crisis vooral bezig met begeleiding van medewerkers en leidinggevenden bij langdurig verzuim en het voorkomen daarvan.
“Nu richten zij zich daarnaast ook op collega’s die zorgen willen bespreken of tips willen over hoe je het beste kunt werken en leven in deze tijd van corona en thuiswerken. Net als onze coaches persoonlijke ontwikkeling. Ze praten over dilemma’s.
“Onze medewerkers zijn met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar relatief wat ouder. Sommigen zijn bezorgd over hun ouders. Als Human Resources zetten we alles in om angst weg te nemen en verbondenheid in stand te houden.”
Trots op wendbaarheid
Dat lukt goed, want uit de survey blijkt dat de APG-medewerkers heel positief reageren op hun werkgever, met name de ‘gemeenschappelijkheid’ van iedereen wordt alom geprezen. APG wilde dit jaar aan de slag gaan met ‘flexibel werken’.
“Dat hadden we dit jaar als een van de belangrijke HR-thema’s ”, legt Marloes Sengers uit. “Op vrijdag 6 maart hebben we een proef gedaan, iedereen werkte thuis. Twee weken later bleven we allemaal thuis vanwege de coronacrisis. Nou, dat proefbootje kunnen we nu wel laten afzinken, want afgelopen tijd hebben we bewezen hoe goed dat tijd- en plaats onafhankelijk werken in de praktijk uitpakt. Ik ben trots op onze wendbaarheid.”
Mensen maken zich wel zorgen over de gevolgen van de coronacrisis
Ook de mensen van het APG Klant Contact Centrum werken vanuit huis. In ‘gewone’ tijden is het daar al druk, nu nog iets meer. Want mensen maken zich wel zorgen over de gevolgen van de coronacrisis, maar van paniek over bijvoorbeeld het uitbetalen van pensioenen is geen sprake.
Silo’s zijn nu één geworden
“Wat we geleerd hebben, is hoe snel je als organisatie kunt schakelen als dat echt noodzakelijk is”, vertelt Marloes Sengers over lessons learned bij APG. “Er is het gevoel naar elkaar toe, dat is gegroeid. Silo’s – die hier ook echt wel waren – zijn nu één geworden, verbonden. Natuurlijk moet het werk doorgaan, wij dragen zorg voor het administreren en uitbetalen van 4,7 miljoen pensioenen in Nederland.
“Net als het realiseren van onze langetermijnstrategie. Terwijl dat allemaal ‘gewoon’ doorgaat, staan ‘veiligheid en gezondheid’ van onze medewerkers en ‘verbonden blijven met elkaar’ voorop. We gaan daarbij voor flexibiliteit en maatwerk. Doen wat nodig is in de specifieke situatie en gebruik maken van de interventies die daar het beste bij helpen”.
Draaiboek voor gefaseerde terugkeer
Of we straks weer back to normal gaan? “Wat is ‘normal’,” vraagt HR Directeur Marloes Sengers zich hardop af. “Gaan we straks weer met z’n allen naar kantoor? Hoe moet dat, als sommige mensen niet durven?
Op korte termijn hoop ik dat mensen vakantie opnemen, straks in mei
“Een draaiboek voor gefaseerde terugkeer lijkt zinvol, lijkt noodzaak. En binnen de teams de dialoog aangaan. Want het nieuwe normaal betekent ook het in acht nemen van die anderhalve meter afstand. Mentale gezondheid, rust is belangrijk.
“Op korte termijn hoop ik dat mensen vakantie opnemen, straks in mei. Al is het wellicht wat korter dan eerder de bedoeling was. Even afschakelen en ontspannen. Dat is nu heel belangrijk.”