Meerderheid HR-managers evalueert sollicitatieprocedure niet
Vrouwen haken iets vaker (40 procent) af vanwege ingewikkelde sollicitatieprocedures dan mannen (36 procent). Jonge generaties haken ook sneller af dan oudere generaties. In de leeftijdscategorie 18-24 jaar haakte 47 procent af, tegenover 38 procent in de categorie 25-44 jaar en 36 procent in de categorie 45-65 jaar. Desondanks houdt slechts twee vijde van de HR-managers een evaluatie na afloop van de sollicitatieprocedure. Van die groep geeft 62 procent aan de procedure te hebben aangepast naar aanleiding van de evaluatie, bijvoorbeeld door de tijdsduur van sollicitatiegesprekken terug te brengen en gerichtere vragen te stellen.
Motivatiebrief grootste horde
Voor het onderzoek werden ook 618 werkzoekenden gevraagd naar hun minst favoriete onderdeel van het sollicitatieproces. Het schrijven van een motivatiebrief werd bijna door de helft van de respondenten als de vervelendste horde genoemd. Toch ziet de overgrote meerderheid van de werkzoekenden (85 procent) en HR-managers (86 procent) wel het nut in van de motivatiebrief. Twee derde van de HR-managers ziet een sollicitatiebrief als een nuttig middel om te beoordelen of een sollicitant zich goed kan uitdrukken. 35 procent van de HR-managers verwacht een sollicitatiebrief, omdat het laat zien dat een sollicitant moeite doet. Ongeveer een kwart vindt de brief “nu eenmaal onderdeel van het proces.”
Andere zaken die tot afhaken leiden betreffen handelingen als het toevoegen van getuigschriften, cv of het aanleveren van een goede foto. Daarnaast wordt door één op de tien de gebruiksvriendelijkheid van de online sollicitatieprocedure als minst leuke deel van het sollicitatieproces genoemd.