Meta werkt duizenden medewerkers eruit door ze slechte beoordelingen te geven
Een lage prestatiebeoordeling is bij Meta een nauwelijks verholen aanwijzing om te vertrekken. “Er zijn mensen in het bedrijf die er niet zouden moeten zijn”, aldus Mark Zuckerberg, de hoogste baas van Meta, vorig jaar.
Volgens de Wall Street Journal, dat de zaak in de openbaarheid heeft gebracht, zijn er vijf niveaus van beoordeling. Bij de op een na laagste krijgen medewerkers hulp om zich te verbeteren. Het allerlaagste oordeel is zeldzaam, tot nu toe.
Er moeten nog meer medewerkers weg
Meta heeft al elfduizend medewerkers de laan uitgestuurd, ongeveer dertien procent van het totaal. Maar er moeten er nog meer weg, zo gonst het rond. Zeker tot eind maart komt er geen enkele nieuwe medewerker meer bij.
Dat is ongekend voor Meta, dat de afgelopen jaren bijna verdubbelde in omvang, tot een personeelsbestand van 87.000. Maar het bedrijf verloor miljarden dollars aan investeringen in de metaverse, een innovatie die zichzelf nog lang niet terugbetaalt. Daarnaast lopen de inkomsten uit advertenties sterk terug, er wordt een bedrag genoemd van 10 miljard dollar in 2022.
Mark Zuckerberg is berucht om zijn confronterende stijl van leidinggeven
Voor Meta aanleiding om drastisch te snoeien in de kosten. Daarbij zou Mark Zuckerberg de botte bijl hanteren. Hij heeft de reputatie om ongezouten kritiek op zijn mensen te leveren. Tijdens de coronacrisis zou hij zijn toon hebben gematigd, maar nu Meta de broekriem aanhaalt is zijn confronterende stijl van leiderschap weer terug. Medewerkers spreken over OG Mark (OG: Original Gangster, vergelijkbaar met de uitdrukking ‘onverbeterlijke gozer’). Ook de bijnaam Old school Zuck doet de ronde.
Een woordvoerder van Meta noemde in de Wall Street Journal de hausse aan lage beoordelingen het gevolg van een doelgerichte bedrijfscultuur waar hoge prestaties de norm zijn. De prestatiebeoordelingen zouden zijn bedoeld als bruikbare feedback voor het stimuleren van hoge kwaliteit.
Kunstmatige intelligentie ingezet
Maar leidinggevenden hebben al laten doorschemeren dat laagpresteerders het niet volhouden bij het bedrijf. “Realistisch gezien zijn er mensen bij het bedrijf die hier niet zouden moeten zijn”, zei Zuckerberg vorig jaar. Tegen investeerders heeft hij verteld dat er lagen uit het bedrijf verdwijnen. Kunstmatige intelligentie gaat helpen om medewerkers productiever te maken.
Ook heeft Meta het mes gezet in de werknemersbonussen, die vijftien procent lager uitvallen dan wat gebruikelijk is. De kantoorruimten zijn krapper geworden, waardoor medewerkers aan ‘desk sharing’ moeten doen. Maar het heeft gedeeltelijk effect. De omzet blijft weliswaar slinken, maar de winst nam vorig kwartaal toe tot 4,7 miljard dollar.