Mindfulness blijkt gevaar voor de motivatie

Mindfulnesstraining is hard op weg de nieuwe bedrijfsfitness te worden. Goed voor de innerlijke conditie. Maar ook een bedreiging voor de motivatie.

Het bedrijfsleven neemt mindfulness en meditatie steeds serieuzer. Focussen op het heden en dingen accepteren zoals ze zijn, zou helpen stress, angst en depressies te reduceren en veerkrachtiger te worden. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dat beeld. 

Twee onderzoekers verbonden aan Insead Business School bekijken mindfulness echter met een heel andere blik. Volgens hen heeft het niet alleen positieve effecten, maar geeft negatieve invloed op de motivatie van medewerkers. Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in de publicatie Organizational Behavior and Human Decision Processes.

Geen zin om hard te werken

Het accepteren van het moment zoals het is, het basisprincipe van mindfulness, zou namelijk invloed hebben op de wil om hard te werken en dingen voor elkaar te krijgen. In een experiment waarin proefpersonen na een korte meditatie-oefening een simpele werkgerelateerde taak moesten uitvoeren, bleek dat zij minder gemotiveerd waren. Ze hadden minder zin om de opdracht uit te voeren en waren bereid er minder tijd in te steken dan de niet-mediterende proefpersonen. 

Op de prestaties had de mindfulness-oefening geen invloed. Deze verbeterden niet, al ligt dat wel in de lijn der verwachting . Werkgevers die mindfulness stimuleren in de organisatie gaan namelijk meestal uit van een verhoogde productie. Conclusie van de onderzoekers: mindfulness zorgt ervoor dat mensen zich beter voelen, maar ze gaan er niet harder van werken. 

Lees ook: Leidt mindfulness ook tot betere leiders?

Wetenschappelijk bewijs voor mindfulness

Het onderzoek is nuanceert de storm van positieve geluiden die we de afgelopen jaren hoorden over de effecten van mindfulness. Volgens mindfulnessspecialist Maxximize is er overigens veel wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten van mindfulness.

  • Zo zou uit een onderzoek van Richard Davidson en Jon Kabat-Zinn (pioniers op het gebied van contemplatieve neurowetenschap) onder medewerkers van een biotechbedrijf blijkt dat mensen na slechts 8-weken mindfulnesstraining meetbaar minder spanningen en onrust ervaren en gelukkiger waren
  • Onderzoekers van Ohio State University’s Wexner Medical Center deden wetenschappelijk onderzoek onder medewerkers van een Intensive Care Unit, waar de stress voortdurend hoog is. Al na 8 trainingssessies daalde de stress onder de medewerkers was met 40%. 
  • Een meta-studie van onderzoekers Dawn Querstret en hoogleraar Mark Cropley van de University of Surrey concludeerde dat mindfulnesstrainingen helpen om zorggevoelens te reduceren, die op hun beurt weer leiden tot stress. 
  • Onder mensen met een verleden van terugkerende depressiviteit bleek dat de mensen die mindfulnesstraining volgden minder last hadden van negatief denken en zorggevoelens. Dat laat een tweejarig onderzoek onder leiding van Dr. Willem Kuyken, hoogleraar klinische psychologie aan Oxford University zien. Kuyken stelt zelfs dat mindfulness minstens zo effectief is tegen depressiviteit als medicatie. 
  • Gevorderde beoefenaars van mindfulness zijn in staat gammahersengolven met een hoge amplitude te genereren. Deze hersengolven zijn een meetbare indicatie voor een zeer goed geheugen en een goed leer- en waarnemingsvermogen. Dat laat onderzoek zien van wetenschapper Antoine Lutz. Daarnaast stelt zijn onderzoek dat dit vermogen niet alleen het geval is direct na het mediteren, maar het effect ook na het mediteren aanwezig blijft.
  • Ook op fysiek gebied helpt mindfulness. Uit onderzoek van Jon Kabat-Zinn bleek dat psoriasis-patiënten na twee maanden mindfulnesstraining sneller genezen.

Word je dagelijks overspoeld door informatie en onnodige afleidingen? Volg de succesvolle training Werk Slimmer, niet Harder (inclusief 2 E-learning modules) voor minder stress en meer productiviteit. Win tijd en krijg weer grip op je werk.