Minister Koolmees belooft overgangsregeling pensioenen

Minister Koolmees heeft per brief aan de Tweede Kamer toegezegd een overgangsregeling op te nemen in de uitwerking van het Pensioenakkoord. 

“Terwijl nieuwe wetgeving op komst is, dreigen door de crisis met de huidige regels in de overgangsfase onnodige kortingen en verhogingen van premies. We moeten juist nu rust en perspectief bieden voor de jaren tot de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Daar kan een nieuw overgangsregime in voorzien”, schreven werkgevers- en werknemersorganisaties vorige week in een gezamenlijke oproep

Financieel toetsingskader overgangsperiode

Over de periode van overgang naar het nieuwe pensioenstelsel (2022-2026) geeft de minister aan de noodzaak te zien voor een ander financieel toetsingskader (ftk). Voor dit transitie-ftk heeft de minister doelen en uitgangspunten opgenomen in de brief die hij de Tweede Kamer deze week hierover stuurde. Zo beoogt hij met het transitie-ftk tijdens de transitie ‘perspectief te bieden op het nieuwe stelsel, de overstap naar dat nieuwe stelsel aan te moedigen en geleidelijk herstel naar een gezonde financiële positie te bewerkstelligen’.

Pensioenverlagingen

De minister schrijft dat als met de blik van het nieuwe stelsel naar het huidige stelsel wordt gekeken, dat kan leiden tot een ander perspectief op pensioenverlagingen en premieverhogingen. De minister wil voorkomen dat in de transitiefase onnodige interventies moeten worden gepleegd, maar ook dat nodige interventies worden nagelaten. Dat zou betekenen ‘dat het nieuwe stelsel belast wordt met een erfenis uit het huidige stelsel, en dan kan het lastiger worden het gewenste indexatieperspectief te realiseren’.

Lagere rendementen

Ook het vaststellen van de premie en de opbouw wil de minister alvast bezien vanuit het nieuwe contract. Hierbij speelt het verwacht rendement een rol. Bij de vaststelling van premie en opbouw kunnen sociale partners hier nu al rekening mee houden, staat in de brief van minister Koolmees. Dat neemt overigens niet weg dat premies alsnog moeten worden verhoogd, of opbouw verlaagd, doordat fondsen nu met lagere rendementen moeten rekenen dan voorheen.”

Wetsvoorstel

Het ministerie van SZW werkt aan het transitie-ftk in nauw overleg met de partijen die het Pensioenakkoord hebben gesloten, met de toezichthouders en met de Pensioenfederatie. Het transitie-ftk zal in het wetsvoorstel over de uitwerking van het pensioenakkoord zijn beschreven. De consultatie op dit wetsvoorstel wordt eind oktober verwacht.