Mismatch in Nederlands leiderschap

Pandemie knaagt aan zelfvertrouwen werknemer
Managers sturen vooral op doelen en prestaties. Maar dat is niet wat de medewerker wil.

Leidinggevenden weten niet goed wat er speelt bij hun medewerkers. Bijna drie op de vijf medewerkers stelt dat zijn manager niet goed op de hoogte is van zijn bezigheden en prestaties. Bijna de helft vindt dat zij hun werk beter kunnen uitvoeren als zij meer feedback krijgen. 

Dat blijkt uit onderzoek onder 1.000 werknemers door HR-dienstverlener Protime. De wensenlijst van de medewerker gaat door. Bijna een derde van de werknemers (31%) wil meer gecoacht worden. Een groot deel van de respondenten (39%) vindt bovendien dat hun manager eenzijdig communiceert. 

Mismatch 

Deze resultaten vertonen een mismatch met de wensen van werknemers. Managers sturen namelijk vooral op basis van doelstellingen (35%). Maar meer dan de helft van alle respondenten (51%) ziet liever een grotere tijdsinvestering in persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast noemt 22 procent van alle respondenten dat zij juist worden aangestuurd op prestaties, vaardigheden (15%) en gedrag (10%). 

Evalueer regelmatig uw leiderschap

Natuurlijk beslaat dit onderzoek maar een klein deel van de Nederlandse werknemers en leidinggevenden. Toch doet iedere organisatie er goed aan regelmatig te toetsen of het leiderschap nog bij de organisatie past, stelden twee leiderschapsexperts van het MIT Leadership Centre eerder. 

Waar te beginnen? Om meer inzicht te krijgen in het soort leiderschap dat managers bedrijven, helpt de volgende stap. Besteed aandacht aan de medewerkers ontslag krijgen of vrijwillig opstappen, bijvoorbeeld via exit-interviews. Met name met de new hires. Het vertrek zegt vaak veel over de vorm van leiderschap op de afdeling: de medewerker kan bijvoorbeeld niet overweg met de manager of de laatste vindt de medewerker om welke reden dan ook niet passen.