Nederlandse InclusiviteitsMonitor: Organisaties blijvend aan de slag met D&I-beleid

Foto: Vluchtelingen bezoeken een banenmarkt in de Johan Cruijff ArenA – ANP / Hollandse Hoogte / Joris van Gennip
- De Nederlandse InclusiviteitsMonitor (NIM) analyseert D&I-beleid op basis van data van 68 organisaties en 37.000 medewerkers.
- Veel organisaties hebben een D&I-visie en introductieprogramma’s, maar inclusiviteit wordt niet door alle medewerkers gelijk ervaren.
- Medewerkers die op meerdere vlakken verschillen van collega’s voelen zich structureel minder inclusief behandeld.
- De NIM adviseert gericht beleid voor álle medewerkers én specifieke groepen, op basis van inzicht in wie zich buitengesloten voelt.
De Nederlandse InclusiviteitsMonitor is een initiatief van wetenschappers en het bedrijfsleven, ontwikkeld en uitgevoerd door de Universiteit Utrecht. In de laatste benchmark zijn gegevens van 68 organisaties meegenomen en deden gezamenlijk bijna 37.000 medewerkers mee. Een factsheet met een samenvatting van resultaten en concrete aanbevelingen is te vinden op de website van de Nederlandse InclusiviteitsMonitor.
Ruimte voor verbetering
Uit de analyse blijkt dat veel organisaties een visie formuleren voor D&I en doelstellingen hebben die passen bij deze visie. Ook verzorgen bijna alle organisaties introductieactiviteiten voor nieuwe medewerkers.
Instroom is een belangrijk moment om D&I-beleid onder de aandacht te brengen. Wel is er op verschillende vlakken nog ruimte voor verbetering. Zo blijkt uit de monitor dat medewerkers die op verschillende gronden anders zijn dan hun collega’s een minder inclusief klimaat ervaren dan anderen. Hierbij maakte het niet uit op welke grond dit was. Wel was het ervaren klimaat minder inclusief naarmate medewerkers op meerdere gronden van hun collega’s verschilden.
Aanbevelingen
De onderzoekers van de NIM adviseren onder meer om er rekening mee te houden dat medewerkers zich op verschillende gronden anders kunnen voelen dan hun collega’s. En te onderzoeken hoe dit binnen de organisatie zit en wie het inclusiviteitsklimaat anders ervaren. Het is hierbij van belang om uiteindelijk D&I-beleid te hebben dat zich zowel richt op alle medewerkers binnen een organisatie als op specifieke ondervertegenwoordigde groepen.
SER Diversiteit in Bedrijf
De NIM benchmarkanalyse maakt deel uit van het project ‘Het Moet Wel Werken,’ een samenwerking tussen SER Diversiteit in Bedrijf en de Universiteit Utrecht, mede mogelijke gemaakt door de Goldschmeding Foundation. Voorheen was ook InclusieNL betrokken bij deze samenwerking. Meer informatie is te vinden op de website van de SER.
SER Diversiteit in Bedrijf (DiB) ondersteunt organisaties bij het bevorderen van een divers personeelsbestand en een inclusief klimaat binnen de organisatie.
Lees ook:
- Anne Roest Crollius, HR and Legal Stage Entertainment: “DEI is zó relevant voor het succes van onze business”
- Diversiteit werkvloer ‘belangrijk’, maar 80% werkenden zegt niet te weten wat ‘divers’ inhoudt
- Rechter blokkeert DEI-decreet Trump, grote werkgevers VS schalen – ook in Nederland – af
Mensen die zich in de organisatie niet thuis voelen of worden buitengesloten vertrekken sneller, zijn minder betrokken en doen hun werk minder goed. Hoe zorg je dat inclusie deel van de organisatie wordt en iedereen daar enthousiast over is en blijft? Dit seminar zorgt ervoor dat je de kennis, inzichten en best practices krijgt die je nodig hebt om een inclusieve organisatiecultuur te bouwen en te behouden.