Nibud: ‘Werkgever, jaag financiële interesse personeel aan’
Terwijl gepensioneerden meer uitgeven dan ooit, komt er een groep aan die juist minder pensioen opbouwt.
Meer vrijetijdsuitgaven en hogere zorgkosten. De huidige gepensioneerden geven meer uit dan voorheen. Maar er is een grote groep in aantocht die minder pensioen opbouwt dan de huidige groep gedaan heeft.
Dat is het zorgwekkende beeld dat naar voor komt uit het rapport ‘Bestedingen van ouderen’. Hierin schetsen Nibud en PwC de inkomens- en uitgavensituatie van de toekomstig gepensioneerden.
Uitgaven gepensioneerden dalen minder
In het rapport komt duidelijk naar voren dat gepensioneerden niet veel minder uitgeven na pensionering, zoals altijd gedacht. Een 70-jarige geeft 13% minder uit dan een 65-jarige en een 75-jarige geeft 19% minder uit dan een 65-jarige.
Het Nibud ziet dat gepensioneerden aan bepaalde posten meer uitgeven dan 65-minners. Vooral aan de zorgkosten wordt meer uitgegeven en het Nibud verwacht, gezien het huidige zorgstelsel, WMO en Wet langdurige zorg, dat deze kosten in de toekomst zullen toenemen.
Stijging van de vrijetijdsuitgaven
Ook aan huishoudelijke hulp, stookkosten en contributies en abonnementen wordt meer uitgegeven naarmate men ouder wordt. Het Nibud ziet bij net gepensioneerden een duidelijke stijging van de vrijetijdsuitgaven maar als ze ouder worden nemen deze uitgaven weer af.
Verder ziet het Nibud dat aan woonlasten minder wordt uitgegeven als het koophuis is afbetaald. Maar het instituut maakt zich zorgen om de groep huurders en koopwoningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek of een nog niet afbetaalde hypotheek. Zij blijven na hun pensioen met hoge woonlasten zitten en de vraag is of ze zich dat goed realiseren.
Straks een kwart te weinig pensioen
Het rapport schetst een bedenkelijk beeld over de inkomenspositie van toekomstig gepensioneerden. De verwachting is dat onder de huidige 65-minners straks een kwart te weinig pensioen heeft. Een aantal factoren zorgt ervoor dat het inkomen van toekomstig gepensioneerden lager zal zijn dan dat van de huidige generatie.
Dit komt onder meer door meer echtscheidingen, hetgeen minder pensioen betekent, toename van het aantal zzp-ers, van wie het merendeel geen of weinig pensioen opbouwt, meer flexibele dienstverbanden, minder aanvullende pensioenopbouw. Daar komt bij dat weinig Nederlanders doen aan financiële langetermijnplanning.
Werkgevers moeten actievere rol spelen
Met dat laatste zouden Nederlanders in elk geval moeten beginnen, adviseren Nibud en PwC. Werkgevers zouden een actievere rol moeten hebben bij het aanjagen van interesse in financiële planning. Toekomstig gepensioneerden hebben inzicht en advies op maat nodig in het te verwachten uitgaven- en leefpatroon. En de overheid moet maatwerk in de pensioenuitkering mogelijk maken na een passend persoonlijk advies.