Niet iedereen is enthousiast over het ‘volwassen’ HR-beleid van Netflix: kritiek op keepers’ test

Niet iedereen is enthousiast over het 'volwassen' HR beleid van Netflix
Streamingdienst Netflix staat bekend om zijn competitieve en ambitieuze bedrijfscultuur. 'Volwassen' volgens oprichter Reed Hastings. 'Zenuwslopend' volgens sommige ontslagen werknemers.

Netflix heeft een cultuur die gericht is op innovatie. Werknemers hebben een enorme vrijheid. Zo kunnen ze onbeperkt op vakantie, mogen ze kosten declareren zonder bonnetjes voor te leggen, en hoeven ze nooit naar een beoordelingsgesprek, zo blijkt de cultuurgids van het bedrijf. Hier legt mede-oprichter Reed Hastings hij uit dat Netflix werknemers als ‘volwassenen’ behandelt. Het gaat Netflix niet om de uren die je als werknemer maakt. Veel belangrijker is dat je excelleert.

Keeper’s test

Onderdeel van het HR-beleid is de zogeheten keeper’s test. Managers moeten zich hierbij afvragen of ze zouden willen vechten om een medewerker te behouden die wil vertrekken. Indien het antwoord op die vraag ‘nee’ is, moeten ze de werknemer ontslaan. Dat zorgt ervoor dat alleen de beste werknemers overblijven, is het idee.

Ongezonde cultuur

Er zijn echter aanwijzingen dat deze cultuur ook angst en vrees creëert onder werknemers, waarbij sommigen zich voortdurend zorgen maken over hun positie. Business Insider sprak met drie voormalige werknemers van Netflix in Amsterdam, van wie er twee werden ontslagen en één vrijwillig vertrok. Terwijl één ex-werknemer de bedrijfscultuur positief vond, bekritiseerden de anderen deze als ongezond en stressvol.

En van hen typeert de bedrijfscultuur zelfs als ‘zenuwslopend’: “Ze kunnen je op elk moment vertellen dat ze je ontslaan. Het is geen gezonde werkomgeving. Je krijgt elke dag berichten: deze persoon is weggestuurd, deze persoon is weggestuurd. Je weet niet wanneer het jouw beurt is.”

Bron: Business Insider