Nieuwe wervingsmethoden voor personeel zijn noodzakelijk in deze markt
In Rijnmond staan, net als in andere regio’s, tienduizenden vacatures open. Landelijke CBS-cijfers laten een negatief record zien: 143 vacatures op 100 werkzoekenden. Winkels, supermarkten, transporteurs, horeca, havenbedrijven: welke sector zit niet om personeel verlegen?
Dekker spreekt voor de Rotterdamse situatie van een mismatch, met een hoofdletter ‘M’. Hij verwondert zich over een banenmarkt waar sollicitanten zich aan werkgevers kunnen presenteren. ‘Ridicuul’, noemt hij dit. “Het zou precies andersom moeten zijn: het bedrijfsleven dat zich aan werkzoekenden presenteert. De wereld is veranderd. Een kraampje met een folder en gratis pen is niet meer de manier om personeel te werven. Jongeren hebben wat te kiezen, het is een werknemersmarkt. Ze weten dat ze schaars zijn.”
Nieuw personeelsbeleid
“Je hoeft geen wiskunde gestudeerd te hebben om te zien dat hier iets fout gaat. Er zijn 36.000 vacatures, maar het arbeidspotentieel dat niet wordt benut, bestaat uit ruim 100.000 mensen. Dat zijn parttimers die extra uren willen maken, studenten, uitkeringsgerechtigden, statushouders of mensen met een gezondheidsbeperking. Waarom worden die niet ingezet?”
“Deze markt vraagt om nieuw personeelsbeleid. Het moet niet meer uitmaken wie je bent, wat je leeftijd is, of je de nieuwste diploma’s hebt of met een rugzakje rondloopt. De vraag moet zijn: welke vaardigheden heeft iemand? Kan diegene met wat begeleiding uitgroeien tot een waardevolle medewerker?” Bijna altijd is het antwoord: ja. Bedrijven die geld steken in de begeleiding en scholing van 55-plussers, verdienen dat na verloop van tijd dubbel en dwars terug, weet Dekker. “Dat blijkt uit hard onderzoek, dit is geen soft verhaal over personeelsbeleid. Na een jaar zit je financieel in de plus. Deze mensen zijn betrokken, niet vaak ziek en ze verhogen de productie.”
Het hele artikel is hier te raadplegen.