Nog meer zzp’ers aan de kant door wet DBA

Het aantal zzp’ers dat wordt getroffen door de wet DBA is opnieuw gestegen, blijkt aan de vooravond van het Kamerdebat over de omstreden wet

De wet DBA was bedoeld om schijnconstructies tegen te gaan, maar blijkt in de praktijk ook echte zelfstandigen te raken. Daarbij gaat het met name om de ongeveer 400.000 zzp’ers die hun diensten aanbieden op de zakelijke markt.

Van hen hebben er tot nu toe 62.000 (15,5%) te horen gekregen dat hun opdrachtgever hen niet meer op basis van zelfstandigheid wil inhuren. In september waren dat er nog maar 47.200 (12%), een stijging van 31%.

Meerderheid bleef met lege handen achter

Minder dan de helft (26.000, 42%) van de 62.000 getroffen zzp’ers kon het werk alsnog uitvoeren als uitzendkracht of in een payroll-constructie. De meerderheid (36.000, 58%) kreeg zelfs die kans niet en bleef met lege handen achter.

Dit concluderen Intelligence Group en ZZP-expert Pierre Spaninks uit de voorlopige resultaten van een driemaandelijks onderzoek naar hoe de Nederlandse beroepsbevolking zich gedraagt op de arbeidsmarkt (AGO, meting 2016 Q4).

Opdrachtgevers willen zekerheid

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over maatregelen die staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangekondigd om het vertrouwen van marktpartijen te herstellen en de inhuur van zzp’ers weer op gang te brengen. Zo wil hij de handhaving van de wet uitstellen tot 1 januari 2018, behalve voor zogenaamde ‘kwaadwillenden’.

‘Doordat de staatssecretaris zijn maatregelen elke keer net iets anders uitlegt, weten opdrachtgevers nu helemaal niet meer waar zij aan toe zijn,’ zegt zzp-expert Pierre Spaninks. ‘Een deel van hen heeft de inhuur van zzp’ers drastisch teruggeschroefd of heeft aangekondigd dat per 1 januari te doen. Het idee van het kabinet was dat daar banen in loondienst voor in de plaats zouden komen, maar daarvan is tot nu toe geen sprake.’

Gerelateerde artikelen