Noodklok over flexwet klinkt luider

MKB-Nederland gooit de handdoek in de ring een halfjaar na de invoering van de flex- en ontslagwet.

In een interview met NRC zegt MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen dat er snel een aanpassing moet komen van de flex- en ontslagwet. De wet ging afgelopen zomer in en is bedoeld om ontslag makkelijker te maken en mensen sneller van flexibele naar vaste contracten te krijgen.
Enorme toename van flex 
Volgens Van Straalen heeft de wet juist het omgekeerde effect. “We zien dat ontslagvergunningen worden geweigerd door de kantonrechter, dat de transitiekosten erg hoog zijn, dat werkgevers vrijwel geen vaste banen aanbieden en dat er een enorme toename van flex is.” 
Omdat er vooraf al de nodige kritiek was op de wet, zijn er evaluatiemomenten ingelast. MKB-Nederland wil deze niet afwachten en trekt zijn steun voor de wet in. 
Meer forse kritiek uitten deze week hoogleraren arbeidsrecht Evert Verhulp en Ferdinand Grapperhaus in een interview met het FD. Het leed van flexwerkers met weinig rechten neemt alleen maar toe, zeggen zij. De intentie was dat werkgevers gedwongen zouden worden om eerder vaste contracten uit te delen. Maar ze nemen juist eerder afscheid van flexwerkers die deze zekerheid het hardste nodig hebben. 
Juist hogere ontslagvergoedingen 
Grapperhaus constateert dat werknemers ook hogere vergoedingen eisen dan de transitievergoeding die in de wet staat. Het wrange is dat die over het algemeen neerkomt op de oude kantonrechtersformule, hetgeen vooral voor mkb’ers treurig is. Zij hadden eerder nog de optie van een gratis ontslagroute via het UWV. 
Verhulp stelt dat de wet de grote problemen van de arbeidsmarkt niet kan oplossen. Hij noemt het een onderdeeltje van de grotere discussie, die nog gevoerd moet worden. Die bredere discussie over hervorming van de arbeidsmarkt ligt nu bij de SER, en wordt volgens de hoogleraar ongetwijfeld een zeer belangrijk verkiezingsthema. Vandaag (2 maart) houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de flexwet.