Olympische spelen van de werkvloer
De Olympische Winterspelen 2018 waren het strijdtoneel voor optimale prestaties, waar tenminste vier jaar, maar vaak een gehele carrière aan intensieve, planmatige en doelgerichte training tot apotheose komen. Het biedt voor de ambitieuzen op de werkvloer ook altijd weer veel stof tot nadenken. Wat kunnen organisaties leren van topsporters?
Organisaties boeken resultaten op dezelfde manier als topsporters: met volledige aandacht investeren en verbeteren om op specifieke momenten te excelleren. Om deze prestaties te bewerkstelligen, wordt van werknemers verwacht dat ze, gelijkend op topsporters, op efficiënte manier werken en productie draaien en daarnaast ook creatief en innovatief blijven. Maar wordt er dan ook hetzelfde type zorg en coaching geleverd om die prestaties tot bloei te laten komen? Vaker niet dan wel.
Auteur: Myrthe van Stralen is prestatiepsycholoog en onderzoeker bij Office Athletes KnowHow
In sport is het bekend dat stemmingen en emoties onderdeel zijn van presteren en soms negatieve, maar soms ook juist heel positieve effecten kunnen hebben. Op de werkvloer is het de norm om je cool and collected voor te doen; we komen er niet graag voor uit dat we minder lekker in de wedstrijd zitten door hevige spanning of emoties.
Opblaaskussen onder water
Dit terwijl het onderdrukken van sterke emoties werkt als het onder water duwen van een opblaaskussen; als je het niet meer volhoudt en stopt met onderdrukken, spat deze juist torenhoog de lucht in. Om dit te begeleiden zou coaching op bewustwording van spanning en emotieniveaus op zijn plek zijn. Voor atleten gesneden koek, voor de gemiddelde werknemer abracadabra.
Stress aantoonbaar in muisactiviteit
Om te onderzoeken of een dergelijke coach in de vorm van een softwareprogramma uitgerold zou kunnen worden, voerde Office Athletes KnowHow afgelopen jaar een onderzoek uit waarbij fysiologische signalen voor stemming en stress gekoppeld werden aan computerinput van muis en toetsenbord en aan subjectieve vragenlijsten.
Uit onze eerste onderzoekresultaten bleek dat subtiele veranderingen in fysiologische emoties en stemming correleerden met veranderingen in computeractiviteit. Metingen werden verricht bij kenniswerkers terwijl zij hun reguliere werkzaamheden uitvoerden.
Sterk bewustzijn over je mentale toestand
Een virtueel coachingsprogramma als onze Work en Move Suite kan de medewerker vertellen dit gedrag afwijkend is. Even rust nemen, even wandelen om vervolgens in de juiste flow weer het werk op te pakken, zijn adviezen die het softwareprogramma kan geven.
Topprestaties ontstaan bij topsporters door een sterk bewustzijn over de fysiologische en mentale toestand, om van daaruit met een choach via kleine aanpassingen naar de juiste flow toe te werken. Waarom zou dit niet voor medewerkers gelden? Als bedrijf investeren in virtuele coaching, is je medewerkers ondersteunen op hun weg naar topprestaties.