Onderzoek: kinderopvang voor vierde verjaardag verlaagt druk en depressie bij kinderen

Volgens nieuw onderzoek ervaren kinderen minder druk en zijn ze minder depressief als ze voor hun vierde levensjaar naar de kinderopvang gaan. "Kinderen in de opvang leren wellicht om beter met hun emoties om te gaan, samen te werken en conflicten op te lossen", zegt ESSB-onderzoeker Hanan El Marroun.

De studie is gepubliceerd in The Lancet en is uitgevoerd in Nederland, Denemarken, Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk. Voor de studie werden in totaal meer dan 80.000 kinderen langdurig gevolgd. Verschillende onderzoekers keken naar kinderen tot en met 13 jaar oud. El Marroun vertelt in een artikel van de NOS dat eerdere studies behoorlijk uiteenliepen. Daarom hebben ze besloten een grootschalig Europees onderzoek uit te voeren. Ze durven nu met zekerheid te zeggen dat het effect van de kinderopvang gunstig is.

“We moeten in Nederland zorgvuldig omgaan met de kwaliteit en kwantiteit van onze kinderopvang”

Kinderen die naar een kinderopvangcentrum gaan, ervaren tijdens hun opgroei minder problemen die psychologen ‘externalisatie’ en ‘internalisatie’ noemen. Dit betekent dat ze minder vaak druk gedrag, onaangepast gedrag en conflicten vertonen, evenals minder last hebben van depressieve gevoelens, angsten en fobieën. Het positieve effect van kinderopvang werd in alle deelnemende landen vastgesteld. Kinderen die vóór hun vierde levensjaar naar de opvang gingen, profiteerden daar in de jaren die volgden van.

In eerdere Amerikaanse studies bleek kinderopvang juist een negatief effect te hebben, maar uit Europa kwam al snel een ander geluid. Vanaf 2000 werden in verschillende Europese landen positieve effecten van kinderopvang waargenomen, hoewel deze verspreid waren. Nu is er echter één gezamenlijk Europees geluid.

Duurdere kinderopvang

Daarnaast is het toezicht op de kinderopvang in Europa goed georganiseerd. Het is precies duidelijk hoe het in alle 27 EU-landen geregeld is en de Europese lijst is openbaar, want landen willen niet als de slechtste te boek staan, volgens hoogleraar Ruben Fukkink.

Hij benadrukt ook dat we in Nederland zorgvuldig moeten omgaan met de kwaliteit en kwantiteit van onze kinderopvang. “Dat is de bedoeling, maar het nieuwe kabinet maakt kinderopvang nu eerst weer duurder. Dan begrijp ik het niet meer. Mensen zullen nu weer opa en oma om hulp vragen.”

Investeren in kinderopvangdiensten

De bevindingen van de studie hebben aanzienlijke implicaties voor werkgevers. Wanneer ouders erop kunnen vertrouwen dat hun kinderen in een veilige en stimulerende omgeving worden verzorgd, zijn ze eerder geneigd om hun kinderen regelmatig naar de opvang te brengen. Hierdoor kunnen ouders flexibeler omgaan met hun werkschema’s en hun uren makkelijker aanpassen, wat leidt tot een betere werk-privébalans.

Werkgevers kunnen daarom overwegen om flexibele werkregelingen aan te bieden, zoals thuiswerken en ouderschapsverlof. Daarnaast kunnen bedrijven investeren in kinderopvangdiensten of subsidies bieden voor kinderopvang, wat ook de organisatie aantrekkelijker maakt om voor te werken.