Onderzoek: Stoppen met roken, sneller een baan
Roken is nog slechter voor je carrière dan gedacht, tonen nieuwe cijfers aan. In februari dook een vacature voor een klantmedewerker op onder vermelding “Bij voorkeur niet-rokend”. De directeur van het bedrijf uit Appingedam dat de vacature plaatste, moest zich verdedigen voor zijn keuze.
Hij verklaarde ervan overtuigd te zijn dat zijn cliënten liever een niet-roker over de vloer hebben en dat zijn bedrijf bovendien graag een gezond bedrijf wil zijn. Daar passen geen rokers bij.
Werk vaker onderbroken
De positie van rokende medewerkers is de laatste jaren beduidend onaantrekkelijker geworden. De wet schrijft sinds 1 januari 2004 voor dat werkplekken rookvrij moeten zijn, met uitzondering van de horeca, waar de verplichting sinds 1 juli 2008 geldt. Veel werkgevers richten voor rokers een rookruimte in.
Werknemers die er gebruik maken onderbreken hun werk vaker dan niet-rokende medewerkers, die zich daar aan ergeren. Volgens een Britse peiling onder 2500 werknemers in 2010 zouden rokers 230 uur per jaar minder werken. Uit de enquête bleek dat rokers gemiddeld 4 keer per dag een rookpauze houden van ongeveer 15 minuten.
Kostenpost: 21,2 tot 43,2 miljard euro
Uit een berekening door Stivoro blijkt bovendien dat een gemiddelde roker per jaar 25,8 uur meer (1,4%) verzuimt dan een niet-roker. Een zware roker zelfs 62,6 uur per jaar (3,4% meer) dan een niet-roker. Roken kost de Nederlandse samenleving als geheel tussen de 21,2 en 43,2 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit een rapport van SEO Economisch Onderzoek, dat in februari dit jaar verscheen in samenwerking met de Stichting Eindspel Tabak.
Heel verrassend is het dus niet, dat recent onderzoek door de Stanford University uitwijst dat werkloze rokers minder kans hebben op het krijgen van een baan. En degenen die wel een baan vinden, verdienen aanzienlijk minder. Volgens de studie, in april verschenen in het tijdschrift JAMA Internal Medicine, hebben rokers na 12 maanden werkloosheid significant minder vaak werk dan niet-rokers.
Verband tussen roken en werkloosheid
Onderzoeker Judith Prochaska van Stanford University stelt dat eerdere studies in de Verenigde Staten en Europa al een verband tussen roken en werkloosheid hadden aangetoond. Maar haar studie zegt meer over de oorzaken. Het onderzoek volgde 217 werkloze mensen gedurende 12 maanden. De helft van de groep bestond uit rokers, de andere helft uit niet-rokers.
Beide groepen waren qua arbeidsmarktkansen gelijkwaardig. Van de groep niet-rokers hadden na een jaar 60 personen werk, tegen 29 personen uit de groep rokers. Beide groepen waren geselecteerd uit de populatie uitkeringsgerechtigden uit de Bay Area San Francisco.
Uitgavenpatroon afstemmen op tabaksverslaving
De studie wees ook uit dat rokers “aanzienlijk minder werden betaald” dan niet-rokers nadat ze opnieuw in dienstbetrekking werkten. Gemiddeld ruim 8300 dollar per jaar minder bij 32 uur per week. Ook ontdekten de onderzoekers dat rokers hun uitgavenpatroon afstemmen op hun tabaksverslaving, wat ten koste gaat van uitgaven die nuttig kunnen zijn om werk te vinden. Bijvoorbeeld voor benzine voor de auto, buskaartjes, een mobiele telefoon, kleding, uiterlijke verzorging, zoals cosmetica, de kapper of de tandarts.
Prochaska heeft niet gekeken naar het selectiegedrag van personeelsmanagers, maar zij kent gevallen waarin personeelsmanagers de geur van tabaksrook bij werkzoekenden als een nadeel zien. Amerikaanse werkgevers zien rokers liever gaan dan komen, bijvoorbeeld omdat zij niet passen bij het beeld dat de organisatie wil uitdragen. Zoals onder meer is te lezen in het artikel “Holy Smoke! Employers Refusing to Hire Smokers!”.
Stoppen met roken, sneller een baan?
Prochaska voert momenteel een vervolgonderzoek uit om uit te zoeken of mensen die werkloos zijn en met succes stoppen met roken, sneller aan werk komen en of er onder werkgevers impliciete of expliciete vooroordelen bestaan ten aanzien van rokers.
Ik heb al zo’n idee in welke richting we de uitkomsten kunnen zoeken.
Toine Al
Publicist en HR-specialist