Werknemers vinden diversiteit en inclusie steeds belangrijker, werkgevers juist niet

gelijkheidsbeginsel
Onder werkgevers is de aandacht voor diversiteit en inclusie tanende en leidinggevenden snijden gevoelige onderwerpen liever niet aan. Dit terwijl bij meer dan de helft van de werknemers DEI hoger op de agenda dan ooit staat.

Dat blijkt uit onderzoek van trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap De Baak onder duizend werkenden.

Binnen de organisatie wordt voorzichtiger gecommuniceerd over DEI (diversity, equity, inclusion), zo ervaart 26 procent van de werknemers. Ook ziet 17 procent dat er minder geïnvesteerd wordt in trainingen en valt het 18 procent op dat de werkgever vaker afziet van positieve discriminatie.

Veel medewerkers hebben ook onvoldoende zicht op eventueel beleid rond diversiteit en inclusie

Tegelijk vindt 67 procent van de werkenden ethisch leiderschap steeds belangrijker en ziet 61 procent het bevorderen van kansengelijkheid als een verantwoordelijkheid van leidinggevenden.

Toch ziet slechts een derde dat hun leidinggevende zich actief inzet tegen polarisatie en vinden slechts drie op de tien medewekers hun directe leidinggevende empathisch. En dat terwijl het gros (84 procent) empathie ‘essentieel’ noemt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat leidinggevenden het moeilijker vinden om gevoelige thema’s aan te snijden dan medewerkers. Zo vindt één op de vijf leidinggevenden  het ongemakkelijk om te praten over gender en seksuele diversiteit, tegenover één op de tien van de niet-leidinggevenden.

Als het gaat om de onderwerpen man-vrouwverhoudingen, feminisme en emancipatie, vindt zelfs één op de drie leidinggegvenden dit ongemakkelijk, tegenover 14 procent van de niet-leidinggevenden.

Bedrijven schroefden diversiteitsbeleid terug

En dat terwijl leidinggevenden de terugtrekkende beweging van organisaties uit het DEI-beleid sterker herkennen dan medewerkers. Zo ziet 30 procent van de leidinggevenden minder DEI-initatieven, tegenover 13 procent van de niet-leidinggevenden.

Veel medewerkers hebben ook onvoldoende zicht op eventueel beleid rond diversiteit en inclusie. Drie op de tien weet niets over het trainingsaanbod rond deze onderwerpen en ruim een derde kent het beleid rond positieve discriminatie niet.

DEI-beleid wordt vooral gestuurd door wet- en regelgeving en interne kernwaarden zegt respectievelijk 28 procent en 17 procent van de werkenden. Maar inmiddels noemt 21 procent maatschappelijke ontwikkelingen als belangrijkste beïnvloeder. Volgens De Baak is dat een opvallende verschuiving, die samenvalt met de wereldwijde druk op DEI-beleid.

Na het aantreden van Donald Trump als president van de Verenigde Staten, hebben veel Amerikaanse bedrijven hun DEI-beleid vaarwel gezegd. En ook beursgenoteerde Nederlandse bedrijven hebben hun diversiteitsbeleid aangepast. Dat roept vragen op over de weerbaarheid van Nederlandse organisaties, volgens De Baak.

LEES OOK: Losse diversiteitsinitiatieven kunnen juist averechts werken zo blijkt uit onderzoek bij Defensie