Online video verovert de HR-trainingsmarkt
Kinderen kijken allang geen tv meer, die zitten vastgeklonken aan YouTube. Maar ook in de grotemensenwereld zorgt online video tegenwoordig voor een digitale transformatie. Kijk naar de ontwikkelingen in training en onderwijs. Video wordt steeds belangrijker. Je leert namelijk het beste van andere mensen – en daar is video meester in. Als je kan kiezen tussen een lijvig pdf-handboek en een filmpje van drie minuten van een deskundige collega, dan is de keuze voor velen snel gemaakt.
Auteur Hette Mollema is Regional Director Benelux, Workday
Er zijn nog wel wat hobbels te nemen bij het inzetten van video als HR-trainingsinstrument. Er zijn bijvoorbeeld enorm veel videobestandsvormen en codecs en de bestandsgrootte neemt elk jaar toe. Een beetje smartphone gebruikt tegenwoordig voor een 10-minutenfilmpje op normale resolutie al snel een gigabyte opslag. Bovendien moet zo’n film geschikt zijn voor desktop, smartphone en tablet en in elke uithoek van de wereld bekeken kunnen worden.
Iedereen verwacht daarbij dat online video direct, ononderbroken in high-definition afgespeeld kan worden, op elk apparaat, via elke browser en op elke plek in de wereld. Uit recent onderzoek blijkt dat het zelfs lichamelijke stress oplevert als video’s niet werken of steeds tussendoor bufferen. Als werkgevers echt het enorme potentieel van videoleren willen benutten, zullen ze dus aan die kwaliteitsverwachtingen – of liever eisen – moeten voldoen. Hoe doen ze dat?
Cloudtechnologie is voor een groot deel verantwoordelijk voor de ongekende opkomst van online video in de HR-onderwijsmarkten en zijn een antwoord op veel van de hobbels. Hier volgen drie voorbeelden:
Videotranscoding is het proces om van het oorspronkelijke videoformaat een format te maken dat geschikt is voor streamen naar de diverse apparaten. Dat vraagt om creativiteit en om een enorme hoeveelheid rekenkracht. Juist daarvoor is de schaalbaarheid van de cloud bij uitstek geschikt.
Slimme videospelers weten automatisch wat de omstandigheden zijn waarin de gebruiker de video wil bekijken en zijn in staat om steeds de juiste versie te streamen die de gebruiker het beste resultaat geeft. Moderne stream-technologieën zoals HLS (http Live Streaming) kunnen de afspeelkwaliteit automatisch verhogen of verlagen afhankelijk van de beschikbare bandbreedte.
Contentnetwerken zorgen ervoor dat de content voor medewerkers altijd en overal toegankelijk is. Contentnetwerken verdubbelen en spiegelen de videocontent op duizenden servers in de wereld. Dat betekent dat als een gebruiker op play klikt de video wordt gestreamd vanaf een server die geografisch het dichtst bij is.
De kracht en impact van video zullen de wereld van het leren alleen nog maar verder verbeteren. Miljarden mensen zullen hun kennis en vaardigheden steeds beter met elkaar kunnen delen. De technologie is er al, nu komt het er voor organisaties vooral op aan om goede (user generated) content te produceren.