Organizational design wereldwijd bovenaan HR-agenda

HR-leiders en andere bestuurders zien Organizational Design als de belangrijkste HR-uitdaging de komende tijd, gevolgd door leiderschap en cultuur. Dit blijkt uit Global Human Capital Trends 2016, het jaarlijkse HR-trendsonderzoek van Deloitte onder leiding van HR-goeroe Josh Bersin.

Circa 92 procent van de 7000 ondervraagde HR-executives en andere bestuurders gaf aan dat ‘organizational design’ een belangrijk tot zeer belangrijk onderwerp is. Andere belangrijke trends zijn leiderschap (89 procent), cultuur (85 procent) en engagement (85 procent). Thema’s als Digital HR (74 procent) en workforce management (71 procent) staan minder hoog op de agenda van (HR-)executives.
Bijna de helft van de ondervraagden gaf aan dat hun organisatie zich momenteel in een herstructurering bevindt of er een in de planning heeft. Met name het ‘netwerkmodel’, waarbij tijdelijke teams worden gevormd om projecten uit te voeren, wint aan populariteit. Overigens lijkt de weg naar organisatieherstructurering een lange te worden. Slechts 14 procent van de ondervraagde bestuurders denkt dat zijn organisatie klaar is voor een ‘efficiënte herstructurering”.
Nederland
Van de Nederlandse ondervraagden identificeert 87 procent ‘cultuur’ als belangrijk of zeer belangrijk thema. Opvallend is dat de Nederlandse respondenten ‘digital HR’ (83 procent) en ‘analytics’ (82 procent) belangrijker vinden dan hun internationale collega’s. Alleen in India noemt een vergelijkbaar percentage executives HR-analytics een (zeer) belangrijk onderwerp. De Nederlandse HR-leiders kennen het minste gewicht toe aan ‘aanpassen van de vaardigheden van het eigen HR-personeel”. Slechts 68 procent vindt dit onderwerp belangrijk, de laagste score van alle landen die zijn uitgelicht in het onderzoek.
Lees het volledige rapport Global Human Capital Trends 2016 hier.