Overheid mist zelf minimum banen gehandicapten

De overheid slaagt er niet in het goede voorbeeld te geven in het creëren van 25.000 gehandicaptenbanen. Staatssecretaris Klijnsma (PvdA, SZW) sluit boetes voor overheden niet uit.

De tussentijdse doelstelling van 3000 extra banen voor arbeidsgehandicapten zal naar verwachting gemist worden later dit jaar. Banenambassadeur Hans Spigt maakte dit bekend. 
 
Vorig jaar stelde staatssecretaris Klijnsma Spigt aan om te helpen 25.000 extra arbeidsplaatsen voor zwakkere groepen te realiseren bij de overheid. Dit is onderdeel van de banenafspraak die bedrijven, vakbonden en de overheid in 2013 maakten om vóór 2026 minimaal 125.000 plaatsen te creëren.
 
Grote achterstanden 
Veel werkgevers in de publieke sector hebben echter andere prioriteiten, onder andere als gevolg van de decentralisatiewetgeving. Daardoor worden rijkstaken overgeheveld naar gemeenten. Daarnaast zijn publieke instellingen druk bezig met het verwerken van bezuinigingen en reorganisaties. 
Onder meer het basisonderwijs is ver verwijderd van zijn individuele doel, maar ook de ministeries van Financiën en Veiligheid & Justitie hebben grote achterstanden. De politie komt er pas in 2017 serieus aan toe.
 
Provincies en gemeenten slagen wel
Overheden zijn vaak slechts experimenteel bezig met het bedenken van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar er zijn ook goede voorbeelden, meldt Spigt. Voorlopers zijn de provincies en de gemeenten, die op koers liggen. Inmiddels heeft hij een klankbordgroep opgericht die achterblijvers kritisch volgt en gaat helpen de aanpak beter te coördineren.
 
Het ministerie van Sociale Zaken peilt het definitieve aantal extra banen in juni. Staatssecretaris Klijnsma zei eerder tegen radiozender BNR dat juist de overheid er in moet slagen voldoende plaatsen te creëren. Zij dreigde ook overheden boetes op te leggen.