‘Per jaar 300 doden als gevolg werkgerelateerde stress’
Nederlanders hebben steeds vaker het gevoel tijd te kort te hebben, zo blijkt uit onderzoek van CBS en De Telegraaf. Volgens dr. Jan Popma, senior onderzoeker arbeidsomstandigheden aan de Universiteit van Amsterdam, moeten bedrijven hun personeel dan ook verplichten om soms onbereikbaar te zijn.
“Kwalitatief volwaardige vrije tijd is broodnodig om goed te kunnen functioneren. Per jaar sterven 300 Nederlanders aan de gevolgen van werk gerelateerde stress”, aldus Popma tegenover De Telegraaf.
Nederlanders nemen gemiddeld per week hooguit 1,3 uur bewust rust. Verder wordt de vrije tijd gevuld met zaken als uitgaan, buitenrecreatie en winkelen. In internationaal perspectief heeft de Nederlander veel vrije tijd. Met een gemiddelde arbeidsweek van 31 uur staat Nederland in de mondiale top drie van parttime werken.
Desondanks ervaren Nederlanders dat zij tijd te kort komen. Volgens het onderzoek van CBS en De Telegraaf voelt de helft van de vrouwen en 43 procent van de mannen zich wekeljks druk. Dit zou te maken hebben met de verdeling van huishoudelijke taken/werk, maar ook het stijgende smartphonebezit wordt als boosdoener aangewezen. De smartphone zou ‘technostress’ ontlokken, het gevoel digitaal bereikbaar te (moeten) zijn. Volgens Popma is dit zorgelijk omdat “ontspannen en écht vrije tijd nemen, belangrijk is voor het herstel van lichaam en geest”. De onderzoeker pleit dan ook voor wettelijk vastgelegde rusttijden en periode van verplichte onbereikbaarheid van personeel.