Post-pandemie: In contact blijven met uw lokale arbeidskrachten

Hoe blijf je verbonden als personeel volledig op afstand werkt? Hoe kunnen we veilig terugkeren naar het werk en combineren we straks een mix aan thuiswerk-voorkeuren?

Door: Oscar Lausegger en Bart Van Keer, beiden HCM Strategy Director voor Oracle BeNeLux

HR Talk Time – deel 2: HR in het nieuwe normaal

COVID-19 beïnvloedt ons allemaal op verschillende manieren, door veranderingen in ons werk, thuis en in onze sociale omgeving. Het kan zich manifesteren door thuisonderwijs, hele organisaties die op afstand werken, gezinsscheiding als gevolg van lockdown-regels, vertrouwen op online winkelen of uitsluitend contact met het hele gezin via digitale kanalen. Voor velen van ons was het dit allemaal.

De belangrijkste uitdaging voor ons allen zal zijn om ons aan te passen aan de nieuwe norm. Deze nieuwe norm heeft geen tijdlijn en de impact op middellange of lange termijn is nog niet helemaal duidelijk.

 • Organisaties zullen nu met verschillende uitdagingen worden geconfronteerd, waaronder:
 • Hoe blijf je verbonden wanneer het personeel volledig op afstand werkt?
 • Hoe kunnen we de terugkeer naar het werk plannen op een manier die de gezondheid en veiligheid van het personeel waarborgt?
 • Hoe kan men de impact op lange termijn op de werkpatronen en -opzet beoordelen?
 • Hoe kan men verbonden blijven wanneer sommige werknemers voltijds op afstand werken, anderen juiste weer vanuit kantoor werken en weer anderen een mix toepassen van zowel werken op afstand als vanuit kantoor?

Versnel de organisatorische verandering

De hierboven geschetste uitdagingen staan nu – in het licht van COVID-19 – in het middelpunt van de belangstelling. Maar ze waren ook al vóór de crisis relevant. In veel opzichten zal de huidige situatie de ontwikkeling en herinrichting van het personeelsbestand in een stroomversnelling brengen.

Digitale platformen die flexibel zijn, zijn in staat om medewerkers via meerdere kanalen te bedienen, managers te ondersteunen en het vermogen van HR uit te breiden om zo meer inzicht te verschaffen, en de ontwikkeling van de organisatie te ondersteunen, terwijl ze verschillende werkwijzen mogelijk maken. Deze platformen zullen het verschil maken.

Wendbaarder

In de recente COVID-19 CFO Pulse Survey, uitgevoerd door PWC, verklaarde 68% van de CFO's die de enquête invulden dat crisisgedreven transformatie naar werken op afstand hun bedrijf “beter zou maken op de lange termijn”. De meerderheid van de respondenten (72%) geloofde ook dat hun bedrijf in de toekomst wendbaarder zal zijn. PwC voorspelt dat het “hybride thuis/op kantoor-model dat nu als een noodoplossing wordt gebruikt, waarschijnlijk zal blijven”.

De titel van deze blog ‘Post-Pandemie: In contact blijven met uw lokale arbeidskrachten' verwoordt daarom waarschijnlijk een belangrijke voorwaarde om de prestaties van de organisatie op peil te houden. Als het werken op afstand versnelt, zoals de CFO's in de PWC COVID-19 Pulse Survey aangeven, dan zal het voor de (ontwikkeling van) HR-functies in de organisatie een grote uitdaging zijn om de verbondenheid met de medewerkers te faciliteren.

Dus: hoe kun je het beste verbonden blijven? 

Dit zijn in deze context relevante overwegingen voor HR-leiders:

 • Leiderschap – Authentieke en doordachte leiderschapsbetrokkenheid en -interventies. Hoe zorgt HR voor de uitrusting en ondersteuning van leiders?
 • Doel – Veel medewerkers komen en blijven bij een organisatie omdat ze zich verbonden voelen met het doel. Door het doel voor ogen te houden, kan de werknemer zich meer verbonden voelen. Hoe brengt HR het doel naar de voorgrond van de organisatie?
 • Communicatie – Het bieden van hulpmiddelen en verschillende kanalen om toegang te krijgen tot informatie. Hoe zorgen HR, Interne Communicatie en IT voor consistente en betrouwbare platformen?
 • Erkenning en beloning van bijdragen – Welke veranderingen in het belonings- en erkenningsbeleid stelt HR voor en hoe worden deze doorgevoerd?
 • Digitale platformen – Effectieve platformen ter ondersteuning van het werk en de toegankelijkheid van HR-instrumenten zoals beleid, richtlijnen en het tijdig beantwoorden van vragen. Welke digitale HR-platformen, die een gepersonaliseerde service bieden, moeten er zijn?
 • Leren en ontwikkelen – Hoe blijft het HR-beleid leren en ontwikkelen mogelijk maken? Welke platformen zijn hiervoor nodig?
 • Vooruitgang en loopbaanontwikkeling – Hoe zorgt HR ervoor dat medewerkers die op afstand werken, zich persoonlijk en professioneel blijven ontwikkelen; hoe werkt loopbaanontwikkeling?
 • Meten – Evalueren van de prestaties en de impact van de organisatie. Hoe gaan HR en het management prestaties en effectiviteit monitoren en meten?

Goed gepositioneerd

Oracle is als wereldwijde organisatie niet anders dan elke andere organisatie in die zin dat we allemaal met deze uitdagingen worden geconfronteerd. Door onze Oracle@Oracle transformatie, waarbij HR onze Oracle-medewerkers in staat stelt om voorop te lopen, hebben we het geluk dat we goed gepositioneerd zijn om connectiviteit te garanderen en op afstand te werken.

De Oracle Cloud HCM is daarvan een krachtige enabler geweest. Onze HR-functie is digitaal met multi-platform en multi-channel-access. Het platform is beschikbaar op elk apparaat, en onze communicatiekanalen zijn zowel beschikbaar in tekst als in spraak.

We hebben Core HR, Performance, Goals en Talent ingezet, wat medewerkers en managers een end-to-end ervaring biedt. Medewerkers kunnen persoonlijke gegevens bijwerken, inclusief contactpersonen voor noodgevallen, en ze hebben toegang tot prestaties en doelstellingen, evenals eLearning; deze zijn allemaal gemakkelijk beschikbaar via de Oracle Learning Cloud. Managers kunnen verder gaan met het werven van personeel en zich richten op het ontwikkelen van hun medewerkers, ondersteund door de Talent module binnen Oracle Cloud HCM.

Totaal prestatie- en ontwikkelingsbeeld

De meest cruciale factor is ongetwijfeld de mogelijkheid om feedback te geven en te ontvangen, met name wanneer zakelijke prioriteiten veranderen. Binnen de Performance-module is er de mogelijkheid om te focussen op 360-graden, wat een van de meest effectieve manieren is gebleken om te focussen op een totaal prestatie- en ontwikkelingsbeeld.

Dus, blijf praten, blijf op de hoogte van uw data en blijf verbonden: dat is het recept voor toekomstig succes.

Oracle is er om u te helpen om in contact te blijven met uw medewerkers bij elke stap van het proces. Om te ontdekken hoe deze transformerende technologieën kunnen helpen, waarom niet Oracle Cloud HCM vandaag nog proberen?

Zie ook: HR Talk Time – deel 1: HR in het nieuwe normaal: Hoe organisaties flexibel en op afstand werken kunnen omarmen