Vergeleken: 14 apps voor videobellen en vergaderen

Veilig online overleggen met collega’s? De Nederlandse privacywaakhond vergeleek 14 veelgebruikte videobel-apps en beoordeelde de belangrijkste privacyaspecten. 

Zo keek de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) onder meer welke gegevens de app verzamelt, wat de app daarmee doet en of de communicatie beveiligd is. Aanleiding hiervoor aldus de AP was dat zij veel vragen krijgt over privacy bij videobel-apps, nu mensen en organisaties massaal zijn gaan videobellen tijdens de coronacrisis.

De AP heeft geen uitgebreid, technisch onderzoek gedaan naar de apps, maar baseert zich op de specificaties die de aanbieders van de apps zelf geven over hoe zij met de gebruikersgegevens omgaan, bijvoorbeeld in hun privacyverklaring. De resultaten zijn verzameld in de Keuzehulp privacy videobellen, die gratis kan worden gedownload (zie link onderaan dit artikel).

Bedrijfsgevoelige informatie

Welke app het meest geschikt is, hangt ten eerste af van wat de gebruiker ermee wil, bijvoorbeeld een gesprek voeren met één of juist met meerdere personen. Verder is belangrijk hoe (bedrijfs)gevoelige de informatie is die gedeeld en besproken wordt. 

Dat kan uiteen loen van een informeel collegiaal contact tot een vertrouwelijk gesprek met de accountant of de bedrijfsjurist. Hoe gevoeliger de informatie, hoe hoger de eisen aan onder meer de beveiliging van de app. Met de ‘Keuzehulp privacy videobellen’ kunt u zelf beoordelen wat belangrijk is in uw situatie en welke app daar het beste aan voldoet.

Werkgever verantwoordelijk voor gebruikte app

Als er sprake is van videobellen door medewerkers van een organisatie in het kader van het werk, dan is de werkgever er verantwoordelijk voor om daarvoor de juiste app beschikbaar te stellen, die de privacy van bijvoorbeeld collega’s, klanten en andere externe contacten beschermt.

Als organisaties een videobel-app willen gebruiken, adviseert de AP goed na te denken over de privacyaspecten en de mogelijkheden te onderzoeken van de app die zij willen gebruiken. Bijvoorbeeld of het mogelijk is een verwerkersovereenkomst af te sluiten. 

Verder kan het voordelen bieden om een betaalde versie te nemen, die in sommige gevallen meer (privacy)opties bieden. Zorginstellingen adviseert de AP ook te kijken naar de tips voor beeldbellen van de NEN, KNMG en LVVP.

Versleutelde communicatie

Zijn gesprekken strikt vertrouwelijk, dan is het belangrijk dat niemand de inhoud van de communicatie kan inzien, zelfs de aanbieder van de app niet. Kies dan voor een app die end-to-end versleuteling ondersteunt, een techniek die ervoor zorgt dat alleen de verzender en de ontvanger de inhoud van het gesprek kunnen zien. Let wel: bij groepsgesprekken is end-to-end versleuteling alleen met een beperkt aantal deelnemers mogelijk.

Voor de gevallen waarin het van belang is dat de app ook geen gegevens verwerkt over het gesprek (metadata), zoals wie met wie belt en wanneer, dan zijn er enkele apps die dat zo min mogelijk doen.

Verwerken binnen of buiten de EU

Wilt u niet dat de  gegevens buiten de EU worden verwerkt, waar andere privacyregels gelden dan hier, dan kunt u kiezen voor een app waarbij u invloed kunt uitoefenen op de locatie van de verwerking. Bijvoorbeeld door een verwerkersovereenkomst af te sluiten of zelf een dienst op te zetten (self-hosting).

De toezichthouder roept gebruikers op om reacties of klachten over videobel-apps te melden via: videobellen@autoriteitpersoonsgegevens.nl. Nog meer informatie over veilig videobellen is onder meer te vinden op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).