Record aantal geïnfecteerde smartphones medewerkers
Smartphones waren in deze periode verantwoordelijk voor ruim driekwart (78 procent) van alle mobiele netwerkinfecties. Malware wordt steeds geavanceerder, door het gelijktijdige inzetten van verschillende methoden om de beveiliging te omzeilen en permanente controle te krijgen over apparaten.
Sterke stijging in het afgelopen jaar
Inmiddels is gemiddeld bijna 1 procent van de smartphones wereldwijd er nu mee geïnfecteerd. Dat blijkt uit cijfers van Nokia Threat Intelligence Laboratories. Tot begin vorig jaar zweefden de besmettingen van mobiele telefoons rond de 0,25 procent maar met name het afgelopen jaar is dat bijzonder sterk gestegen.
Het gros van de malware richt zich op Android-gebruikers, veruit het meest gebruikte mobiele besturingssysteem. 75 procent van de malware richt zich op dit OS, 22 procent op mobiele telefoons onder Windows en zo’n 4 procent op iOS. Infectie vindt vooral plaats via besmette apps, die buiten de officiële appstores om worden gedownload.
SMS-verkeer lezen en telefoongesprekken afluisteren
Bijna de helft (47 procent) van alle aanvallen op smartphones kwam van slechts 3 malwarefamilies: Uapush.a, Kasandra.B en SMSTracker. Sommige malware geeft hackers de volledige controle over de telefoon en toegang tot SMS-berichten, contactenlijsten, browsergeschiedenis en GPS-informatie.
Met andere malware kunnen hackers op afstand alle SMS-verkeer lezen en telefoongesprekken afluisteren, met alle gevolgen van dien. Zo geeft het derden ongewenst inzage in concurrentiegevoelige informatie en kan tot grote economische schade leiden voor de werkgever.