‘Robots zijn lui’: massaal banenverlies blijft beperkt
Moet Nederland vrezen voor massaal banenverlies als gevolg van de robotisering en steeds verder oprukkende automatisering? ‘Nee’, is de strekking van een verrassende nieuwe publicatie over sociale innovatie met als titel ‘Robots zijn lui’.
Een van de opmerkelijkste uitspraken
Ja, er zullen banen en beroepen verdwijnen, maar er komen andere banen en totaal nieuwe beroepen voor terug, stellen bedrijven en betrokkenen die in deze uitgave aan het woord komen. Een van de opmerkelijkste uitspraken: ‘De huidige technologische revolutie is veel bedreigender voor China dan voor Nederland.’
De bijbehorende uitleg is dat Nederland erg goed is in het leveren van maatwerk en qua kennis en technologie voorop loopt. Nieuwe technologieën bieden juist voor het leveren van maatwerk enorme mogelijkheden. Landen als China hebben zwaar geïnvesteerd in massaproductie en zijn voorlopig daar op aangewezen.
In ‘Robots zijn lui’ komen uiteenlopende deskundigen, betrokkenen en bedrijven aan het woord. De geportretteerde ondernemingen zijn ervaringsdeskundigen op het vlak van robotisering en automatisering.
Optimaal profiteren van nieuwe technologische kennis
Verder komt aan het woord Cees Min. Hij werd onlangs benoemd tot programmaleider voor ontwikkelingen op het vlak van sociale innovatie binnen het grote smart-industry-programma. Dit programma richt zich op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden om het Nederlandse bedrijfsleven optimaal te laten profiteren van nieuwe technologische kennis.
Sociale innovatie is in dit verband de activiteit die probeert de nieuwe technologische omgevingen zoveel mogelijk zo in te richten dat ze de mens optimaal ondersteunen.
‘Robots zijn lui’ is een initiatief van een werkgroep voortkomend uit het NCSI, een kennisinstelling waarin FNV, CNV, AIAS, TNO, FME, Rotterdam School of Management en AWVN samenwerkten.