PwC: Ruim 1,5 miljoen banen onder druk door digitalisering

Zo'n 1,6 miljoen banen in Nederland komen de komende jaren onder druk te staan door digitalisering, concludeert accountants- en adviesbureau PwC na onderzoek. De mensen die een dergelijke 'zombiebaan' hebben zijn echter goed om te scholen. De meeste vaardigheden die deze werknemers hebben zijn te gebruiken in banen waar in de toekomst wel behoefte aan is.

Al voor de coronacrisis stonden 250.000 banen onder druk om te verdwijnen. Dat is tijdens de pandemie gegroeid naar 330.000 banen, of ruim 3 procent van de huidige arbeidsmarkt, die een slecht toekomstperspectief hebben. Volgens PwC zullen banen als kassa- en winkelmedewerker, receptionist, maar ook sportinstructeur minder relevant worden en grotendeels verdwijnen.

PwC voorziet dat er tot en met 2024 jaarlijks 400.000 banen onder druk komen te staan. In de regio's Midden-Brabant, Midden-Limburg en Zeeland kan dat de hardste klap veroorzaken. Daar is een op de vijf banen een zombiebaan.

Tegelijk zijn er ook banen waar veel vraag naar is, maar te weinig aanbod van personeel. Die noemt PwC 'engelbanen'. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om technici, basisschooldocenten, politie, brandweer en artsen.

De baankansen van mensen in banen met weinig toekomst zijn een stuk groter dan meestal wordt aangenomen. Gemiddeld is 82 procent van de kennis en vaardigheden waarover ze beschikken ook bruikbaar in banen waar meer vraag naar is.

Het baanverlies blijft nu achterwege door steunmaatregelen van de overheid. En zoals de overheid nu 'zombiebedrijven' in stand houdt die anders over de kop zouden gaan, laat ze – als de steun tot eind dit jaar doorloopt – 400.000 'zombiebanen' bestaan die anders zouden verdwijnen. Maar als de steun wegvalt, gebeurt dat alsnog.