Salarisindicatie in vacatures trekt meer kandidaten: toename transparantie verpleging en onderwijs

Steeds meer werkgevers vermelden het salaris in hun vacatures, met een stijging naar 45% van de vacatures die een salarisindicatie geven. Vooral in de verpleging (75%), schoonmaakbranche (72%) en het onderwijs (54%) is deze transparantie de norm.

In de afgelopen vijf jaar is er een opvallende verandering zichtbaar op de Nederlandse arbeidsmarkt. Steeds meer werkgevers zijn bereid om transparant te zijn over de salarissen die zij bieden in vacatures. Waar vijf jaar geleden slechts 18% van de vacatures het salaris vermeldde, is dit percentage inmiddels gestegen naar bijna 45%.

“Salaristransparantie helpt werkzoekenden niet alleen om een weloverwogen carrièrekeuze te maken, maar bevordert ook een eerlijker beloningsklimaat”

Dit blijkt uit onderzoek van Indeed. De toename van salaristransparantie volgt de wens van werkzoekenden om vooraf duidelijkheid te krijgen over het salarisaanbod voordat zij zich kandidaat stellen voor een functie. De verpleging (75%), de schoonmaakbranche (72%) en het onderwijs (54%) blijken de sectoren waar het salaris het vaakst wordt gedeeld in vacatures.

De trend van salaristransparantie is niet alleen een verschijnsel in vacatures, maar ook intern binnen bedrijven. Het onderzoek laat zien dat 22% van de bedrijven volledig transparant is over de salarissen van hun medewerkers, wat betekent dat alle medewerkers inzicht hebben in elkaars beloning. Daarnaast is 45% van de bedrijven gedeeltelijk transparant en wordt slechts een deel van de salarisinformatie gedeeld. Desondanks kiest bijna 30% van de bedrijven ervoor om geen salarisinformatie openbaar te maken.

Eerlijker en competitiever arbeidsklimaat

Stan Snijders, Managing Director van Indeed Benelux, stelt dat salaristransparantie bijdraagt aan een eerlijker en competitiever arbeidsklimaat: “Salaristransparantie helpt werkzoekenden niet alleen om een weloverwogen carrièrekeuze te maken, maar bevordert ook een eerlijker beloningsklimaat.”

“Het stimuleert werkgevers om duidelijker te zijn over hun beloningsbeleid, wat kan leiden tot betere matches tussen werkgevers en werknemers. We verwachten dan ook dat steeds meer bedrijven deze stap zullen zetten om aantrekkelijker te worden voor nieuw talent.”

Eenrichtingsverkeer in salaristransparantie

Hoewel steeds meer werkgevers het salaris in vacatures bekend maken, blijkt dat de transparantie vaak nog eenrichtingsverkeer is. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 48% van de sollicitanten wordt gevraagd naar het salaris dat hun vorige werkgever hen betaalde.

Hoewel 95% van de sollicitanten bereid is deze vraag te beantwoorden, blijkt dat slechts 59% van hen een eerlijk antwoord geeft. Bovendien geeft 30% van de sollicitanten aan een hoger salaris te hebben verdiend dan in werkelijkheid het geval was.

In het onderzoek werd duidelijk dat 66% van de respondenten het essentieel vindt om de salarisrange of het startsalaris te kennen

De trend van toenemende salaristransparantie is niet alleen zichtbaar in Nederland, maar breidt zich ook uit naar andere Europese landen. In het Verenigd Koninkrijk wordt in maar liefst 71% van de vacatures het salaris vermeld, gevolgd door Frankrijk (50%) en Ierland (41%).

In Italië (20%) en Duitsland (16%) is de transparantie echter aanzienlijk lager. Dit toont aan dat de mate van transparantie per land sterk verschilt, wat mogelijk te maken heeft met culturele en wettelijke verschillen.

Verlofdagen en andere arbeidsvoorwaarden zijn net zo belangrijk

Naast salaristransparantie hechten werkzoekenden ook veel waarde aan duidelijkheid over andere arbeidsvoorwaarden. In het onderzoek werd duidelijk dat 66% van de respondenten het essentieel vindt om de salarisrange of het startsalaris te kennen, terwijl 63% aangeeft dat het aantal verlofdagen voor hen een belangrijke factor is bij het kiezen van een werkgever.

Ook andere secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bonussen (46%), pensioenvoorzieningen (45%), zorgverzekering (30%) en bedrijfswagens (28%) worden als belangrijk ervaren door werkzoekenden.