SPARK viert Europees Jaar van de Vaardigheden
SPARK zet zich in voor het bevorderen van ondernemerschap, werkgelegenheid en hoger onderwijs voor jongeren. De Europese Unie is sinds 2004 de grootste donateur van SPARK en de grootste donateur van ontwikkelingshulp ter wereld. Op 9 mei viert de Europese Unie elk jaar Europa Dag.
Dit jaar viert de Europese Unie het ‘Europees Jaar van Vaardigheden’, met als doel de inspanningen van de EU op het gebied van vaardighedenontwikkeling in nabijgelegen landen van Europa te benadrukken. Hierbij ligt de focus op het belang van vaardigheden bij het helpen van jongeren om zich aan te passen aan veranderende behoeften en kansen op de arbeidsmarkt.
Dit initiatief is van grote waarde, omdat een passende opleiding en vaardigheden de sleutel zijn tot het succesvol integreren in de arbeidsmarkt en het bevorderen van economische groei en sociale samenhang in de regio. Het Europees Jaar van Vaardigheden geeft een duidelijk signaal af dat vaardighedenontwikkeling de komende jaren een belangrijke prioriteit zal zijn voor de EU en haar partners, om jongeren te helpen bij het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om te slagen in de snel veranderende wereld van vandaag.
SPARK in samenwerking met de Europese Unie
Onder het Madad Fonds heeft SPARK vijf projecten geïmplementeerd met als doel onderwijs en vaardigheden voor werkgelegenheid te bieden aan Syrische vluchtelingen/IDPs en gastgemeenschappen in de buurlanden van Syrië. Deze projecten hebben met succes 3.750 jongeren opgeleid, 400 personen stages en werkgelegenheid geboden en 118 startups ondersteund die bijdragen aan hun zelfredzaamheid en de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio.
Sinds 2018 implementeert SPARK programma’s in Afrika met de financiering van de Europese Unie. Het Liberia Agriculture Project had als doel het bevorderen agri-ondernemers en -bedrijven in sectoren met een rijke voedingswaarde. Als resultaat van het programma hebben 85 ondernemers deelgenomen aan de training in zakelijke vaardigheden, hebben 10 bedrijven coaching/mentoring ontvangen, zijn 10 nieuwe agri-bedrijven opgericht en zijn 10 MKB’s opgeschaald. In 2022 lanceerde SPARK het Libië Startup-project om de opkomst van een dynamisch, innovatief en duurzaam startup ecosysteem in Libië te ondersteunen door mechanismen te installeren die de totstandkoming van zakelijke initiatieven mogelijk maken.
Het driejarige programma biedt jongeren vaardighedenontwikkeling op het gebied van ondernemerschap en digitalisering, evenals trainingen in financiële geletterdheid.
Tegenwoordig ondersteunt SPARK innovatie en startupecosystemen in Jordanië, Libanon, Palestina en Tunesië. Dit wordt gedaan door het versterken van lokale startupecosystemen en hun actoren via het programma ‘From Innovation to Creation’. Het project streeft ernaar deze doelen te bereiken door het versterken van de capaciteiten van belangrijke stakeholders, het ondersteunen van schaalbare startups en belangenbehartiging om het ondernemerschapsecosysteem te verbeteren.