Stefanie Grimbergen: ‘Laten we het hebben over vitaliteit’
We kennen allemaal wel van die termen die ineens erg populair zijn. Agile, war for talent en vitaliteit, om er maar een paar te noemen. Over die laatste wil ik het graag eens met u hebben.
Een motto dat vaak in het Latijn wordt geciteerd, is: mens sana in corpore sano. Dit geeft het idee dat deze uitspraak rechtstreeks uit de oudheid stamt. Dat klopt niet. Deze uitdrukking werd pas gebruikt in 1861 door de Engelsman John Hulley, turn- en atletiekondernemer die publieks- participatie in lichamelijke opvoeding aanmoedigde om de gezondheid en het welzijn te verbeteren.
Wat heeft deze uitspraak, gereduceerd naar het modewoord vitaliteit, te maken met het hedendaagse bedrijfsleven? In jaarverslagen en core values duikt het woord steeds vaker op, maar wat doen we er nu daadwerkelijk mee?
Mijden we massaal de kroketten en frikandellen uit de bedrijfskantines en maken deze plaats voor gezonde sapjes en salades? Of rollen we met z’n allen de yogamatjes uit om rond de klok van vier nog even nieuwe energie erin te pompen?
Stuk voor stuk zijn het mooie initiatieven die direct en indirect bijdragen aan de gezondheid van de werknemer. Maar hoever mag u gaan? Een sportcoach gaat ver in het trainen van zijn of haar sporters. Invloed en controle hebben op de voeding en rust, zijn daar eerder noodzaak dan uitzondering.
Mag u controles uitvoeren ten behoeve van de vitaliteit van uw werknemers? De meningen zijn verdeeld en de lijnen flinterdun; een grijs gebied ontstaat. Welk beleid of welke strategie gaat u hanteren?
Wij gaan hierover graag met u in discussie. Kom naar de CHRO Day op 7 november. Tot ziens bij The Duke in Nistelrode!
Met vriendelijke groet,
Stefanie Grimbergen
Vaak heeft elk team zijn eigen purpose, leider en cultuur. Teams streven naar vrijheid en autonomie. Hoe zorgen we ervoor dat zij toch met elkaar verbonden blijven, een gedeelde purpose voelen en beleven? Ga hierover op 2 april met andere CHRO's in gesprek en meld je aan met code WLHR20.