Sterk herstel arbeidsmarkt in zorgsector tot 2020

Het aantal banen in de zorg zal tot aan 2020 groeien ten opzichte van 2015, terwijl ook het soort werk sterk verandert.

Dit schrijven Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (beiden VWS) aan de Tweede Kamer. De arbeidsmarkt in de zorg zal zich herstellen door een toenemende vraag ten opzichte van 2015 met 35.000 – 126.000 werknemers. In de afgelopen jaren nam, mede vanwege krimpende budgetten, de werkgelegenheid in de zorg juist af met zo’n 77.000 arbeidsplekken. 

Veranderende voorkeuren en nieuwe technologie
De vraag naar professionals in de zorg verandert ook. Onder andere omdat de zorg complexer wordt, de samenleving en de voorkeuren van mensen veranderen en de technologie zich verder ontwikkelt. Ook leiden de transities in de langdurige zorg tot een toenemende en veranderende vraag naar personeel op andere plekken in de zorg, zoals in de eerste lijn en de acute zorg. 

De groei in werkgelegenheid wordt daarom vooral verwacht onder middelbaar en hoger opgeleid personeel. Dat leidt tot twee uitdagingen voor de komende jaren. Ten eerste: hoe kan lager opgeleid personeel nieuw perspectief geboden worden? Ten tweede: hoe wordt voorzien in de vraag naar voldoende adequaat opgeleid personeel?
 
Afspraken over de ontwikkeling van nieuwe functies 
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden is de afgelopen periode al veel geïnvesteerd in om- en bijscholing. Via de regionale sectorplannen zijn ruim 40.000 medewerkers om- en bijgeschoold. In 2017 komen daar nog 20.000 bij. Met FNV, CNV en VNG zijn afspraken gemaakt over de ontwikkeling van nieuwe functies om ouderen thuis beter te ondersteunen. 
 
De zorg verandert in vrijwel alle onderdelen van de sector, van ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg tot eerstelijnszorg en het sociale domein. De komende periode wil het kabinet daarom met alle betrokken partijen werken aan een agenda om het strategisch arbeidsmarktbeleid in de verschillende domeinen te vernieuwen.