Systeem loonaangifte is internationaal succesvoorbeeld

De Nederlandse loonaangifteketen is genomineerd voor een internationale award die in maart in San Diego (VS) wordt uitgereikt.

De award wordt jaarlijks toegekend door de Association of Strategic Alliance Professionals (ASAP). Al 10 jaar is de Nederlandse loonaangifteketen een van de grootste en meest succesvolle informatieketens van de Nederlandse overheid, met als keteneigenaren de Belastingdienst, het CBS en UWV.

60 procent van de inkomsten op de rijksbegroting

In deze keten worden via de loonaangifte jaarlijks 20 miljard gegevens op het gebied van werk en inkomen in één keer uitgevraagd bij werkgevers. Hiermee wordt ook bijna € 156 miljard gegenereerd, maar liefst 60 procent van de inkomsten op de rijksbegroting. Door de loonaangifteketen besparen bedrijven op administratieve lasten en de overheid op uitvoeringskosten.

Lees ook: Werkgevers moeten flink hun best doen voor lage-inkomensvoordeel

Burgers kunnen gemakkelijker aan hun verplichtingen voldoen en rechten claimen, bijvoorbeeld door de voor-ingevulde aangifte inkomensheffing, het voor-ingevulde overzicht van het arbeidsverleden (voor de WW) en het digitaal verzekeringsbericht. Daarnaast vormen deze gegevens een belangrijke bron voor de statistieken van het CBS ten behoeve van het regeringsbeleid en de verantwoording aan de EU.

Eerste genomineerde publieke samenwerkingsverband

De loonaangifteketen is het eerste publieke samenwerkingsverband ooit dat genomineerd is voor de prijs. Het wordt als bijzonder gezien dat meerdere grote overheidsorganisaties hun krachten bundelen en in de vorm van een keten samenwerken. Internationaal wordt deze samenwerking gezien als een voorbeeld.

In de periode van 28 februari tot en met 2 maart 2017 wordt de winnaar bekend gemaakt op de ASAP Global Alliance Summit in San Diego (VS). Andere genomineerden in dezelfde categorie zijn: de samenwerking tussen Bayer en Evotec (klinisch onderzoek) en die tussen National Grid en Energysage (een marktplaats voor zonne-energie).

De rol van HR Business Partner is geen eenvoudige. Je draagt bij aan de organisatiestrategie en vertaalt die strategie naar HR-beleid, inclusief de concrete acties en resultaten. In deze masterclass ontdek je aan de hand van 9 stappen hoe je jouw rol als Business Partner optimaal invult.