‘Tele-wandelen is de perfecte probleemoplosser op afstand’

Lopend vergaderen is hét alternatief voor zitten, ontdekken steeds meer organisaties. Zakelijk tele-wandelen blijkt minstens zo effectief.

Door: Jancees van Westering

Het idee werd uit corona-nood geboren, maar blijkt een verrassend alternatief om in beweging te komen, aandacht te schenken én samen een vraag of onderwerp uit te diepen: de tele-wandeling.
Een tele-wandeling draait om een ontmoeting tussen twee personen, die elkaar al kennen of voor het eerst ontmoeten. Ieder kiest in zijn /haar directe omgeving een prettige plek om te wandelen: in een park, bos, duinen of strand.

Tijdens de wandeling ben je via SmartPhone en oortjes met elkaar verbonden. Je deelt de ervaring van het buiten lopen en je voert een gesprek over de vraag of het onderwerp dat je van te voren hebt afgesproken. Die kunnen variëren van een urgent probleem tot de belangstellende open vraag: ‘Hoe gaat het met je?’

Sparren

“Ik stoei met een ingewikkeld vraagstuk. Kunnen we een keer sparren?”, vroeg M., een trouwe klant. “Dat kan, maar ik kom door corona voorlopig niet naar Nederland”, moest ik antwoorden. Vervolgens verzonnen wij een list om toch een keer te sparren. Bij eerdere gelegenheden waren we gewend om samen – dicht bij M. in de buurt – door het Baarnse Bos te lopen.

Het feit dat je samen op verschillende plekken wandelt, geeft een gevoel van intimiteit

Zo ontstond het idee: jij loopt door jouw bos en ik zoek een plek op, dicht bij mij in de buurt. Het werden drie sessies van 45 minuten. Toen was het vraagstuk verkend, gedachten verhelderd, conclusies getrokken. En wandelervaringen uitgewisseld: “Ik hoor de vogels bij jou zingen! Hoor jij bij mij het gerommel van naderend onweer?”

Impact van wandelen

Je kunt elkaar natuurlijk ook bellen, terwijl je voor een beeldscherm zit. Maar het wordt steeds duidelijker hoe heilzaam het is om in beweging te komen en wandelend in gesprek te raken over een vraag of onderwerp. De Noord-Ierse neurowetenschapper Shane O’mara zette het pontificaal als kop boven zijn verhaal in NRC: ‘Wandelen is de grootste probleemoplosser die er bestaat’.  Als we in beweging komen, komen onze hersenen ook in beweging (mind-wandering): je cognitieve vermogens nemen toe, alles wordt scherper en alerter. En als kers op de taart maak je extra endorfine aan, waardoor je gevoel van welbevinden groeit… Niet voor niets gaven de klassieke Griekse filosofen al wandelend les!

Privé en toch samen

Je zou kunnen zeggen: zo’n tele-wandeling is communiceren met een handicap. Je loopt immers niet samen, je kunt elkaar niet in de ogen kijken, want het is lastig om ook nog je video-functie in te schakelen. Het tegendeel is waar:  je merkt dat het ook iets extra’s biedt: je bent privé en toch samen; je concentreert je volledig op elkaars stem; en het feit dat je samen op verschillende plekken wandelt, geeft een gevoel van intimiteit en het heeft iets avontuurlijks. En je duikt de diepte in.

Je kunt een tele-wandeling maken met een (verre) vriend of familielid. Maar vooral ook zakelijk biedt een tele-wandeling nieuwe, onverwachte mogelijkheden: je kunt hem ‘inzetten’ in de rol van coach,  sparring partner, manager of ‘caring collega’. Zo bied ik als coach zelf tele-wandelingen aan met een persoonlijk verslag en een actielijst als concreet resultaat.

Voor managers biedt een tele-wandeling een bijzondere mogelijkheid om een medewerker – en met name thuiswerker – extra aandacht te geven. Van belang is dan wel dat je de juiste toon vindt waarbij je een shift maakt van controle naar bemoediging. Interessant is in dit verband te bedenken dat in de Harvard Business Review onlangs werd gewezen op het belang van de open vraag: ‘Hoe gaat het met je?’ (Karyn Twaronite ‘The surprising power of simply asking coworkers how they are doing’, feb. 2019) Zo’n vraag blijkt vertrouwen te geven, het besef te versterken dat je ergens bij hoort te en er voor te zorgen dat je beter gaat presteren.

Milieubewuster

De coronacrisis heeft ons op onszelf teruggeworpen, en het belang onderstreept van onze eigen, directe omgeving. Tegelijkertijd maakten we een digitale slag waarbij we nieuwe vormen van contact en communicatie hebben ontwikkeld.
Het lijkt er intussen niet op dat wij volledig terug gaan naar het oude normaal zodra de crisis voorbij is. Geïnspireerd door nieuw opgedane ervaringen en doordrongen van de noodzaak om onze planeet te beschermen, blijken steeds meer mensen milieubewuster te willen gaan leven en bereid te zijn om hun gedrag hiervoor aan te passen.

Dat betekent dat we thuis blijven werken. En dat we niet automatisch een trein, auto of vliegtuig zullen pakken om met iemand in contact te komen. De een in Amsterdam, de ander in Zwolle, Sint Michielsgestel, Sienna of Valbonne? Je kunt elkaar ook prima ontmoeten – en aan de slag gaan – via een tele-wandeling!