Thuiswerkplek ondermijnt vaak output
Ruim veertig procent van de Nederlanders zou zichzelf niet laten thuiswerken. Afleiding en een slechte inrichting van de thuiswerkplek dragen daaraan bij.
Dat blijkt uit onderzoek van Manutan naar de efficiëntie op de werkvloer. Goede afspraken, eerlijk zelfonderzoek en een serieuze aanpak, helpen volgens Manutan thuiswerken wél tot een succes te maken.
Huishouden, kinderen en partner
De helft van de thuiswerkers is weleens afgeleid tijdens het werk. Eén op de tien zelfs regelmatig tot vaak, zo blijkt uit het onderzoek dat Manutan liet uitvoeren onder 1000 werknemers van kleine en middelgrote organisaties. De meest genoemde afleidende factoren zijn: huishoudelijke werkzaamheden (27%), de kinderen (20%), de partner (13%).
Huishoudelijke werkzaamheden zijn voor zowel mannen (25%) als vrouwen (31%) de meest genoemde reden. De partner blijkt vooral voor mannen een flinke afleidingsbron (15%) en veel minder voor vrouwen (6%). Verder worden de tv en herrie bij de buren genoemd als productiviteitskillers.
Slechte kwaliteit werkplek
De thuiswerkplek blijkt lang niet altijd goed ingericht. Als er in huis al ruimte is voor een apart kantoor, dan is dat lang niet altijd van goed meubilair voorzien. Maar liefst 62% van de ondervraagde werknemers geeft aan dat de thuiswerkplek niet ergonomisch is ingericht. Toch heeft de werkgever daarin volgens de Arbowet een zware verantwoordelijkheid.
Volgens Lydia Rongen, HR Manager Benelux van Manutan kan een thuiswerkplek de productiviteit wel degelijk ten goede komen. ‘Maar dat vraagt maatwerk, vertrouwen en support van een manager, en eerlijkheid en een goede aanpak van de werknemer.’
Onderscheid gewenste en ongewenste afleiding
‘Een beetje afleiding is prima, want niemand kan uren achter elkaar supergeconcentreerd en productief zijn. Maak wel onderscheid tussen gewenste en ongewenste afleiding. En natuurlijk moeten de werkzaamheden geschikt zijn om thuis te verrichten.’