TNO: Toch richting ‘back to normal’ op de werkplek
In november 2021 werkte 57% van alle werknemers volledig op locatie, 18% combineerde thuiswerken met werken op locatie en 25% werkte volledig thuis, blijkt uit het NEA-COVID-19 onderzoek van TNO dat werd gehouden onder ruim 8.000 werknemers van 15 november tot en met 17 december 2021.
In totaal werkte volgens het onderzoek dus 75% van de werknemers weer deels of volledig op locatie. Dit was het hoogste aandeel werknemers op locatie sinds de start van de pandemie. De toename komt doordat meer werknemers weer deels op kantoor zijn gaan werken, maar valt ook samen met het meer open zijn van een aantal sectoren, zoals de horeca. Deze sectoren waren tijdens eerdere metingen nog (gedeeltelijk) dicht.
Werknemers op locatie leefden de coronamaatregelen minder na dan in maart 2021. Zo bleef 1 op de 3 werknemers met milde klachten niet altijd thuis. Bijna 60% van de locatiewerkers lukte het vaak niet om afstand te houden tot derden (bijv. klanten, leerlingen, patiënten) en 40% lukte het vaak niet om afstand houden tot collega’s. Ook werden mondkapjes en persoonlijke beschermingsmiddelen minder gebruikt. Ruim een derde van de locatiewerkers bleef niet altijd thuis met milde klachten (21% soms, 16% nooit). Van alle werknemers op locatie was 15% bang om op het werk besmet te raken met corona.
Coronasporen uitgewist
Hoewel het niet helemaal ‘back to normal is’ op de werkvloer, lijken deze bevindingen in lijn met de stelling van Inge Merkelbach, gedragswetenschapper aan Erasmus Universiteit Rotterdam, dat het gros van de Nederlanders weer snel terugvallen op het sociale gedrag dat ze voor de pandemie vertoonden. “Het elkaar opzoeken is inherent aan ons mens-zijn. Om dat blijvend te veranderen is meer nodig dan deze pandemie”, zegt ze in het Reformatorisch Dagblad.
Merkelbach wijst erop dat corona steeds minder zichtbaar zal zijn. “De pijlen op de vloer die een looprichting aangeven, zullen weggaan, evenals de geblokte linten die erop wijzen afstand te houden. En daarbij komt: het elkaar opzoeken is inherent aan ons mens-zijn. Om dat blijvend te veranderen is meer nodig dan deze pandemie.”