Transitievergoeding in bijna de helft sociale plannen 2016
Bijna de helft van de in 2016 afgesloten sociale plannen gaat reeds uit van de nieuwe wettelijke ontslagvergoeding. Naar verwachting zal de oude berekeningssystematiek voor de ontslagvergoeding, de kantonrechtersformule, de komende twee jaar helemaal verdwijnen.
Dat schrijft werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van het arbeidsvoorwaardenoverleg. AWVN is als adviseur betrokken bij het merendeel van de Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen.
Transitievergoeding en kantonrechtersformule gelijk op
Van de 56 sociale plannen die in 2016 werden afgesloten, waren 26 gebaseerd op de transitievergoeding. Nog eens 26 waren nog gebaseerd op de kantonrechterformule. De rest hanteerde een ander uitgangspunt voor het bepalen van de ontslagvergoeding.
De transitievergoeding is in de wet opgenomen sinds 1 juli 2015 als onderdeel van de Wet Werk en Zekerheid, waarmee het ontslagrecht ingrijpend werd gewijzigd. De transitievergoeding is onder meer bedoeld om ontslagen werknemers in staat te stellen om bijvoorbeeld bij- of omscholing te volgen.
Iets ‘extra’s’ in driekwart van de gevallen
Het staat bedrijven vrij om de ‘kale’ transitievergoeding toe te passen of in een sociaal plan iets ‘extra’s’ af te spreken. Dat laatste is in driekwart van de regelingen met een transitievergoeding het geval. Daarbij gaat het om vermenigvuldiging van de transitievergoeding met een factor of om bijvoorbeeld een extra vergoeding voor werknemers die aangeven direct te zullen vertrekken.
Volgens AWVN verloopt het cao-seizoen tot dusver zonder grote problemen. In oktober kwamen 9 nieuwe cao’s tot stand. In 2016 verlopen in totaal 436 cao’s. Tot en met oktober zijn er inmiddels 256 vernieuwd, wat neerkomt op hetzelfde aandeel (59 procent) als in vorige jaren.