Twee ongemakkelijke waarheden voor CHRO’s: mislukkende fusies en gokken op de verkeerde kandidaat
Wanneer ben je als bestuurder met HR-portefeuille effectief genoeg om de noodzakelijke impact te hebben op organisatiebeleid en executie? Het succes hiervan staat of valt met de beschikbaarheid en de inzet van het juiste talent. En voor welk organisatieproces geldt dat tegenwoordig nou niet?
“Het samenbrengen van twee culturen is een van de belangrijkste aspecten voor het slagen van een fusie of overname”
Deel uitmaken van de directie is geen conditio sine qua non, bepleitte vorige maand in een interview voor CHRO.nl Alice Diels, algemeen directeur HR bij de Louwman Group: “Als je goed bent en impact weet te maken, is dat veel belangrijker dan een plekje aan de directietafel”.
Haar betoog oogstte bijval. In het hoofdartikel hierover in de nieuwste editie van CHRO Magazine (1 – 2023) bepleiten HR-directeuren die positie nu juist wél. Want als een CHRO met zicht op de werkelijke executiemogelijkheden ontbreekt, loop je het gevaar dat een strategie verkeerd uitpakt. Pijnlijk duidelijk wordt dat bij fusies en overnames.
Ongemakkelijke waarheid
Het is een ongemakkelijke waarheid in het bedrijfsleven, maar grofweg de helft maakt de verwachtingen van de deal niet waar. Een van de redenen: over het tot één cultuur smeden van de betrokken organisaties wordt pas nagedacht na het sluiten van de deal. Dat wil je als CHRO voorkomen.
Gea Kuiper, oud CHRO bij Jumbo en nauw betrokken bij de overname van Super de Boer door C1000 en later die van C1000 door Jumbo: “Het samenbrengen van twee culturen is een van de belangrijkste aspecten voor het slagen van een fusie of overname. Een bewijs daarvan is wel het feit dat het grootste deel van de voormalige medewerkers van C1000 nog steeds met veel plezier bij Jumbo werkt.”
Waken over het werkplezier blijkt voor de andere HR-leiders in deze editie ook een rode draad te zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor Hernan Rein, Global HR Director Vopak. Uitgangspunt bij deze oer-Hollandse dienstverlener in tankopslag: work hard, play hard, en daar wereldwijd de juist mensen bij vinden.
Werkplek = thuiskomen
Voor Esther van Opstal, CHRO bij Universiteit Leiden, is het creëren van sterke teams een voorwaarde. Janine Vos, CHRO bij Rabobank, werkt met haar team aan een naadloze medewerkersreis, waardoor medewerkers hun werkplek gaan ervaren als thuiskomen.
Voor deze HR-leiders begint het allemaal bij het selecteren van het juiste talent. Want alleen al het binnenhalen van capabele medewerkers op welk niveau dan ook, brengt doelen dichterbij. Zo is het binnenhalen van toppers voor leidersposities volgens Ruurd Baane een must.
Janneke Oostrom, hoogleraar arbeids- & organisatiepsychologie, over het geheim hierachter: werk bij selectie van kandidaten altijd gestructureerd. Een klik met de kandidaat? Niet doen! Er is nooit enig bewijs gevonden dat dit leidt tot een goede keuze. Nog zo’n ongemakkelijke waarheid.
En dit is maar een greep uit deze editie van CHRO Magazine. Ik wens de lezers weer veel plezier en inspiratie!
Toine Al, Hoofdredacteur CHRO Magazine/CHRO.nl