Uitdagingen voor een divers personeelsbestand

Hoe ga je als organisatie om met de werk-privé balans en werk-familie situatie van een divers personeelsbestand?

Organisaties hebben steeds meer aandacht voor het conflict van werk en familie en de werk-privé balans. Veel succesvolle organisaties hebben geïnvesteerd in het aanbieden van programma’s die werknemers meer flexibiliteit geven en meer tijd geven voor persoonlijke activiteiten. Door het promoten van een positieve werk-privé cultuur blijven werknemers langer gelukkig, gezond en meer toegewijd aan hun werk. 

Maar met de toename van de diversiteit onder het personeelsbestand, neemt ook de complexiteit van de werk-familie situatie toe. Een meer divers personeelsbestand leidt tot meerdere unieke gezinssituaties en conflicten. Sommige daarvan zijn voor een groot deel van het personeelsbestand onbekend. Binnen veel organisaties heerst een standaard beeld van de gezinssituatie van hun werknemers, en dit kan een negatieve invloed hebben op het welzijn van sommige werknemers. 

Een aantal voorbeelden van werknemers met een gezinssituatie die niet bestaat uit een westerse man en vrouw met kinderen zijn: een niet westers gezin, een lesbisch stel of homostel, een gezin met een autistisch kind, enzovoorts. Voor deze gezinnen kan het standaard beeld van de gezinssituatie dat heerst binnen een organisatie soms als bedrukkend ervaren worden. Denk hierbij aan een mannelijke collega die zijn man niet durft mee te nemen naar borrels. Of collega’s die liever niet over hun partner of kinderen spreken omdat ze bang zijn niet begrepen te worden. 

Wat betekent dit voor uw organisatie?

Als je niet de moeite neemt om de werk-familie situatie van werknemers met een minder traditionele gezinssituatie probeert te begrijpen, dan kan je onbedoeld een groeiend sentiment binnen je personeelsbestand missen. Dit geldt ook voor organisaties die veel doen om de werk-privé situatie van hun werknemers te bevorderen. Gelukkig zijn er dingen die je als organisatie kan doen. 

Het focussen op inclusiviteit tijdens alle werk-familie initiatieven kan ervoor zorgen dat mensen met minder traditionele gezinssituaties het gevoel hebben dat ze welkom zijn. Dit houdt in dat je moet letten op het taalgebruik en het beeld (zoals het alleen maar gebruiken van man-vrouw gezinnen op flyers van werk-familie initiatieven) en de uitnodiging moet uitbreiden naar alle partners bij het aankondigen van werk-familie initiatieven. Daarnaast kan je het personeelsbestand informeren over verschillende gezinssituaties waardoor er meer bewustzijn is en men met een breder begrip over het thema werk-privé kan spreken. 

Tot slot kan je mensen met verschillende gezinssituaties uitnodigen voor een gesprek en ze vragen hoe zij denken meer betrokken te kunnen worden. 

Het bespreken van de unieke uitdagingen die verschillende werknemers ervaren ten opzichte van familie kan lastig zijn. Maar het is van belang om deze problemen aan te pakken als je een positieve werk-privé cultuur wilt creëren.