Unilever snijdt in personeel worstmaker Unox

Unilever grijpt in bij soep- en rookworstenfabrikant Unox. Het levensmiddelenconcern gaat bepaalde processen automatiseren en met dunnere blikken werken. Een en ander betekent dat bij de Unox-fabriek in het Brabantse Oss tientallen banen verdwijnen.

Personeel moet voortaan op meerdere functies inzetbaar zijn en zelfstandiger opereren, kondigde Unilever maandag aan. Dat is volgens het bedrijf nodig voor een gezonde toekomst van de fabriek, maar daardoor zijn straks wel minder mensen nodig. Het aantal vaste banen in Oss zal verspreid over een periode van twee jaar worden teruggebracht van 335 naar 292.
Unilever hoopt de reorganisatie via natuurlijk verloop en een vrijwillige vertrekregeling af handelen, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Het concern trekt 1 miljoen euro uit voor de extra opleiding en trainingen die nodig zijn om Unox-medewerkers gekwalificeerd te maken voor hun bredere takenpakket. De overige maatregelen vergen een kleine 3 miljoen euro aan investeringen.
Vakbond De Unie reageert verbolgen. Volgens de bond is dit al de zoveelste ingreep bij Unilever in de afgelopen jaren. “Deze reorganisatie volgt zeer kort op de voorgenomen reorganisatie in Rotterdam en Vlaardingen, waar ruim 180 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen naar lagelonenlanden India en Mexico”, zegt belangenbehartiger Marco Vallebella. ” Ik vraag mij af hoe lang Unilever nog een Nederlandse onderneming zal blijven. In 1997 had Unilever in Nederland nog 10.000 medewerkers”, aldus de vakbondsman.
In ons land werken volgens de onderneming zelf nog nu zo’n 3200 mensen voor Unilever. Wereldwijd telt het concern, verder bekend van merken als Bertolli, Knorr, Calvé en Andrélon, ongeveer 170.000 werknemers.