Vaardigheden werknemers verouderen in rap tempo – extra opleiding en training nodig
Het WEF verwacht de komende jaren een ingrijpende verandering op de arbeidsmarkt: veel banen en beroepen zullen verdwijnen, terwijl juist ook weer veel nieuwe banen zullen worden gecreëerd. Dit komt vooral door de verplaatsing van toeleveringsketens, de energietransitie en razendsnelle technologische ontwikkelingen, met name op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).
Werkgevers verwachten een structurele verandering van 23 procent van de banen in de komende vijf jaar. Henk Volberda: “Het Future of Jobs rapport spreekt van een structurele ‘labour market churn’, wat een combinatie van opkomende banen en afnemende banen impliceert. Het rapport toont aan dat de respondenten een bovengemiddelde verandering verwachten in de sectoren logistiek, media, entertainment en sport, en een ondergemiddelde verandering in productiesectoren, retail en groothandel in consumentengoederen.”
Minder banen
De ondervraagde bedrijven verwachten een structurele groei van 69 miljoen banen en een afname van 83 miljoen banen, wat een netto daling van 14 miljoen banen zou impliceren. “Specialisten op het gebied van kunstmatige intelligentie en machine learning staan bovenaan de lijst met relatief snelst groeiende beroepsgroepen, gevolgd door duurzaamheidsspecialisten, business intelligence analisten en specialisten op het gebied van de beveiliging van data”, aldus Volberda.
De sterkste daling wordt verwacht in administratieve functies, grotendeels in gang gezet door de voortschrijdende digitalisering en automatisering. In Nederland is er een sterke groei en invloed van data-analisten, projectmanagers en business development-managers, terwijl accountants en salarisadministrateurs in toenemende mate buiten de boot vallen.
Nieuwe vaardigheden gevraagd
Een en ander betekent dat zo’n 44 procent van de vaardigheden van medewerkers in de komende vijf jaar overbodig worden. En – dus – dat betekent dat zes op de tien medewerkers in 2027 extra opleiding en training nodig zal hebben.
Technologievaardigheden worden nu en in de komende jaren verrassend genoeg niet het meest gevraagd: het belangrijkste zijn volgens werkgevers het vermogen om analytisch te denken en – op de tweede plaats – creativiteit. “Cognitieve vaardigheden worden door bedrijven het meest gezocht en gewaardeerd. De verwachting is dat het belang hiervan zal blijven toenemen naarmate de werkomgeving meer complexe vaardigheden vergt.”
‘Skills gap’
Het gebruik van AI en big data komt op de derde plaats in de lijst van vaardigheden die verder moeten worden ontwikkeld. Opvallend is echter dat we deze bedrevenheid vandaag de dag slechts op de 15de plaats terugvinden in de lijst van de meest gevraagde vaardigheden. Hier is de ‘skills gap’ het grootst.
De top 10 van belangrijkste werkvaardigheden bestaat verder uit weerbaarheid, flexibiliteit en wendbaarheid (#3), gemotiveerdheid en zelfbewustheid (#4), nieuws- en leergierigheid (#5), technologische vaardigheden (#6), betrouwbaarheid en nauwkeurigheid (#7), empathie en actief luisteren (#8), leiderschapsvaardigheden (#9) en kwaliteitscontrolegerichtheid (#10)