Vacaturemarkt krimpt amper nog, maar verloor 28 procent

Sinds de intelligente lockdown zijn er gemiddeld 28 procent minder vacatures geplaatst, blijkt uit de meest recente arbeidsmarktcijfers. 

De grootste klap aan de vraagkant van de arbeidsmarkt ligt bij directe werkgevers (profit en non-profit) met een krimp van 37%, terwijl de krimp bij bemiddelaars aanzienlijk kleiner is (-22%). Dit blijkt uit analyse van data van Jobdigger van alle vacatures in Nederland tot en met 7 juni, meldt Intelligence Group. 

De daling aan de vraagkant op de arbeidsmarkt was al ingezet voor de coronacrisis, waardoor de totale krimp sinds januari 2020 op -38% komt. Het huidige vacatureniveau is overigens nog steeds vergelijkbaar met dat van begin 2018. 

Half miljoen nieuwe vacatures

Afgelopen week waren er in Nederland ruim 36.342 nieuwe online vacatures, het op een na laagste niveau sinds begin maart 2020. Sinds de lockdown zijn er in Nederland bijna een half miljoen nieuwe vacatures online geplaatst (491.000).

De vraagkant van de arbeidsmarkt laat vooral een gelijkmatig niveau zien sinds de eerste weken van de crisis. Een stabilisatie die ook terug te zien is in de ABU-cijfers, het consumenten- en productenvertrouwen en de (teruglopende) mobiliteit van de werkende beroepsbevolking. Daarmee blijven vraag en aanbod in balans en de krapte en schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt groot.

Uit onderzoek van Intelligence Group onder 2.023 werkzame personen uit de Nederlandse beroepsbevolking blijkt dat bijna de helft (47%) van de mensen in Nederland werkt in een vakgebied dat zich goed leent voor de 1,5 meter economie. 35% van de werkende beroepsbevolking werkt in een vakgebieden dat zich niet of minder goed leent voor de 1,5 meter economie. 

Groei werkloosheid na de zomer

“Werk en de arbeidsmarkt maken een grote transitie door, sinds het begin van de coronacrisis,” zegt Geert-Jan Waasdorp, Directeur Intelligence Group. Werkplekken en werkomgevingen zijn veranderd, manieren van werven en solliciteren veranderen en de arbeidsmarkt verliest haar dynamiek. 

“Toch blijft er vooralsnog schaarste en is er voldoende actuele vraag naar arbeidspotentieel. De echte groei van de werkloosheid wordt op z’n vroegst pas na de zomervakantie verwacht, als de grote werkgevers reorganisatieplannen gaan uitvoeren.”
 

Gerelateerde artikelen